Companii

Simfonia 1, comision zero la rascumparare

19.06.2003, 00:00 41

Simfonia 1, cel mai mare fond mutual de pe piata romaneasca, nu va percepe comisioane pentru rascumpararea titlurilor, care ajungeau si pana la 4% pentu investitii pe termen mai mic de o luna. Reducerea vine in conditiile in care investitorii sunt tot mai greu atrasi de piata fondurilor mutuale.
Fondul Simfonia are profil monetar si este administrat de SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Romane pentru Dezvoltare.
De la inceputul anului, activul net al fondului a scazut cu aproape 20%, iar numarul de investitori a scazut cu 5%. Dan Nicu, directorul societatii de administrate, spune ca variatiile activului net si ale numarului de investitori sunt normale, in conditiile in care fondul se adreseaza investitorilor care doresc sa faca plasamente pe termen scurt.
De altfel, acesta este si motivul pentru care societatea de administrare a decis eliminarea comisioanelor de rascumparare. “Am luat aceasta decizie pentru a veni in intampinarea cerintelor investitorilor care doresc plasamente pe termene scurte. Conditiile de flexibilitate si disponibilitate sunt comparabile cu cele ale unui cont curent, in timp ce performanta este comparabila cu cea a depozitelor pe termen scurt”, spune Dan Nicu.
Decizia are ca scop si atragerea plasamentelor din partea companiilor mici si mijocii.
In primele cinci luni ale anului, Simfonia 1 a adus investitorilor un castig de 4,8%, egal cu rata inflatiei pe aceasta perioada. In aceeasi perioada, depozitele bancare pe termen scurt au adus un randament de 6-7%. Activul net al fondului este de 400 mld. lei, in conditiile in care toata piata fondurilor mutuale este de 1000 de mld.lei.
Plasamentele fondului sunt realizate aproape in exclusivitate in titluri de stat.
Randamentele oferite investitorilor de fondurile cu profil monetar sunt influentate de nivelul costurilor suportate de investitori si mai putin de abilitatea administratorilor- dat fiind gama redusa de instrumente de investitii de pe piata. Scaderea dobanzilor de anul trecut si concurenta in crestere de pe piata fondurilor monatare i-au determinat pe administatori sa opereze reduceri repetate ale comisionanelor. Simfonia 1, si BCR Clasic, celalalt mare fond mutual, au anuntat anul acesta reduceri ale comisioanelor de administare.  studiaza posibilitatea de a reduce si  comisioanele de rascumparare.
Luna mai nu a fost prea buna pentru piata fondurilor mutuale. Activul net al acestora a scazut cu 3,3%, desi valoarea titlurilor de participare a crescut,in medie, cu 0,6%. Inflatia a fost in aceasta perioada de 0,5%. Evolutia numarului de investitori indica faptul ca scaderea se datoreaza iesirii de pe piata a catorva investitotri importanti. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO