Companii

Spaniolii de la Graells & Llonch dezvolta o platforma industriala de 350 de milioane de euro langa Brasov

Spaniolii de la Graells & Llonch dezvolta o platforma industriala de 350 de milioane de euro langa Brasov

Proiectul, demarat in anul 2005, se va intinde pe 87 ha de teren si va fi finalizat in 2009

06.04.2007, 21:39 135

Compania spaniola Graells & Llonch va dezvolta un proiect industrial pe un teren de 87 de hectare in localitatea Prejmer din judetul Brasov, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 350 de milioane de euro.
Proiectul a fost demarat in anul 2005 cand s-au initiat procedurile de obtinere a autorizatiilor necesare si urmeaza sa fie definitivat pana la finele anului 2009, a anuntat compania de consultanta imobiliara Eurohouse, agentul exclusiv al proiectului.
Parcul industrial Graells & Llonch va pune la dispozitia companiilor interesate de spatii de depozitare in apropierea Brasovului loturi de teren cu suprafete cuprinse intre 1.000 de metri patrati si 30.000 de metri patrati. Pretul de vanzare a suprafetelor de teren este de 65 euro/metrul patrat, incluzand toate utilitatile, in timp ce ridicarea constructiei costa in momentul de fata 360 euro/metrul patrat, in functie de suprafata contractata.
"Ne aflam in discutii cu 32 de companii care sunt interesate sa achizitioneze parcele de teren pe care compania va construi spatii de depozitare. Pretul de constructie va avansa la 380 de euro/metrul patrat in luna iunie a acestui an", au declarat reprezentantii Eurohouse.
Pentru demararea unei investitii industriale greenfield, jucatori de pe piata de profil sustin ca pretul de achizitie al terenului nu trebuie sa depaseasca 50 de euro/metrul patrat, pentru ca investitia sa fie una profitabila. In cadrul complexului industrial vor fi construite totodata si imobile care sa ofere facilitati precum un centru medical, restaurante, sucursale de banca, operatori de telecomunicatii si sali de conferinte.
"Companiile pot achizitiona un lot de teren de dimensiuni variabile (concomitent cu semnarea unui contract de construire cu demararea in termen de maxim 2 ani) fiind ulterior realizate halele, in raport cu necesitatile businessului caracteristic", au mentionat reprezentantii companiei de consultanta.
Graells & Llonch ar putea dezvolta in urmatorii 10 ani alte doua proiecte industriale in Moldova si sudul Munteniei, cu o valoare de peste 500 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor Eurohouse.
Dupa modelul centrelor comerciale, dezvoltatorii imobiliari au inceput sa-si orienteze catre provincie si investitiile in parcuri industriale.
Recent, doua companii cu capital belgian au investit circa doua milioane de euro intr-un parc industrial de mici dimensiuni la Jibou, judetul Salaj, investitiile urmand sa continue pana in 2009. Parcul Industrial Jibou se intinde pe o suprafata de 22 de hectare, iar autoritatile locale au concesionat pana in prezent circa 90% din suprafata parcului. Unul dintre cele mai mari parcuri industriale din tara se afla tot in judetul Cluj, in localitatea Jucu, unde parcul Tetarom III se intinde pe o suprafata de 120 de hectare. Principala investitie din zona va fi realizata de concernul Nokia, care va pulsa 60 de milioane de euro in constructia unei fabrici.
Graells & Llonch este un grup de firme controlat de oamenii de afaceri Antonio Graells si Miquel Llonch, specializat in dezvoltarea proiectelor industriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO