Companii

Specialiştii în construcţii vor ca firmele de profil să fie diferenţiate după certificări şi spun că e nevoie de o listă neagră a dezvoltatorilor, a firmelor de construcţii, a diriginţilor de şantier, astfel încât să nu-şi mai permită să nu facă lucrurile bine.

Specialiştii în construcţii vor ca firmele de profil...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

09.10.2023, 16:00 5513

♦ Industria construcţiilor a ajuns să numere, la sfârşitul anului 2022, peste 92.000 de companii cu o cifră de afaceri totală de 163 de miliarde de lei.

Industria construcţiilor are nevoie de mecanisme de certificare, pentru ca firmele care câştigă contracte să fie alese ţinând cont de portofoliile şi de experienţa lor, care ar trebui să fie relevante atunci când demarează un proiect nou. Astfel ar putea fi evitate eventualele probleme, precum suspendarea lucrărilor sau execuţia necorespunzătoare, spune specialiştii din domeniu.

„Astăzi nu există niciun meca­nism de verificare şi de certificare a companiilor din domeniul construc­ţiilor şi de aceea şi apar probleme cu unele firme care nu-şi îndeplinesc sarcinile cum trebuie. Normalitatea ar fi ca toate companiile să fie atestate, aşa cum se întâmplă în străinătate“, spune Paul Racoviţă, inspector general la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Tot el spunea recent că ar fi oportună crearea unei „liste negre“ a dezvoltatorilor, a firmelor de construcţii, a diriginţilor de şantier, astfel încât să nu-şi mai permită să nu facă lucrurile bine.

„Noi de cincisprezece ani cerem ca certificarea să fie obligatorie. Ministerul Dezvoltării a amânat însă publicarea normelor în acest sens. Ministerul vrea să înfiinţeze o agenţie care să facă aceste certificări, dar nu a găsit o soluţie care să fie acceptată şi de jucătorii din piaţă. Pledăm pentru certificarea obligatorie a firmelor de construcţii, este o atestare a palma­resului, fiind o dovadă a competiti­vităţii pe termen scurt şi mediu a com­paniilor“, spunea recent Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO – Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii, la emisiunea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO