Companii

Stoica & Asociatii: 75% din venituri vin din litigii, dar ne dezvoltam si departamentul de consultanta

Stoica & Asociatii: 75% din venituri vin din litigii, dar ne dezvoltam si departamentul de consultanta

Cristiana Stoica, partener fondator al Stoica & Asociatii: Anul trecut a fost poate cel mai bun de pe piata. Cifra noastra de afaceri a fost cu circa 70% mai mare. De altfel, in fiecare an ne propunem sa avem venituri cel putin la nivelul din anul precedent, iar in ultimii ani cresterile au fost de cel putin 20-25%.

10.03.2008, 14:16 87

Casa de avocatura Stoica & Asociatii, fondata si condusa de Valeriu si Cristiana Stoica, este unul dintre cei mai activi jucatori locali pe segmentul de litigii, activitate care aduce aproximativ 70-75% dintre veniturile firmei, care s-au ridicat anul trecut la aproximativ 7 milioane de euro.
"In dezvoltarea firmei nu ne-am dictat dupa ce a cerut piata, ci am tinut cont de aptitudinile avocatilor nostri, avand rezultate bune. (...)
In prezent, doar 25% din veniturile firmei provin din consultanta, restul onorariilor fiind incasate in urma serviciilor prestate in cadrul activitatilor litigioase. Cu toate acestea ne vom dezvolta departamentul de consultanta prin recrutarea de avocati specializati in finantari, fuziuni si achizitii, piata de capital si real estate", a declarat Cristiana Stoica, partener fondator al firmei.
In prezent, din cei aproape 30 de avocati ai firmei, mai putin de o treime sunt consultanti, obiectivul firmei fiind atingerea unui numar de 15-20 de avocati care sa poata oferi si servicii de consultanta juridica.
"Nu este usor sa gasesti oameni potriviti. Efortul este foarte mare, mai ales in interiorul companiei pentru a-i forma. Important este ca acestia sa aiba deschidere pentru a invata. In procesul de recrutare am pus accentul pe componenta profesionala pe care am pus-o in slujba antreprizei", spune avocatul care conduce o firma cu o medie de varsta de 30-35 de ani in randul avocatilor.
Cererea de servicii avocatiale a crescut semnificativ in ultimii ani, astfel ca majoritatea firmelor din piata au inregistrat avansuri substantiale, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri cat si numarul de avocati.
"Anul trecut a fost poate cel mai bun de pe piata. Cifra noastra de afaceri a fost cu circa 70% mai mare. De altfel, in fiecare an ne propunem sa avem venituri cel putin la nivelul din anul precedent, iar in ultimii ani cresterile au fost de cel putin 20-25%", spune Stoica.
Ca numar de avocati, Stoica & Asociatii ar putea sari in acest an de 35 de oameni, iar pentru urmatorii ani obiectivul firmei este atingerea unui numar de 50-60 de avocati.
"Un numar tot mai mare de avocati care au practicat independent, intr-o maniera generalista, isi dau seama ca vor altceva pe plan profesional si o societate de avocatura poate fi o solutie pentru ei. Dupa ce fac pasul, acestia pot deveni in scurt timp persoane importante in firma si pot accede chiar la structura parteneriatului", spune Stoica.
Ea practica avocatura din anul 1980, iar din 1996 conduce firma Stoica & Asociatii alaturi de sotul sau Valeriu Stoica. Alaturi de cei doi, din structura de conducere a firmei mai fac parte si alti cinci parteneri.
"Anul acesta am putea face una sau doua noi promovari in structura parteneriatului", spune avocatul caruia managementul cabinetului ii ocupa 35-40% din timp.
Onorariile medii in cadrul Stoica & Asociatii sunt de circa 150-200 de euro/ora, marja de profitabilitate fiind in intervalul 30-50%.
Referitor la venirea unor case de avocatura straine in piata, Cristiana Stoica spune ca acestea "vin aici doar daca au un client traditional important pentru ei care isi extinde activitatea in Romania. Altfel, prefera sa subcontracteze".
Printre cele mai interesante litigii in care avocatii de la Stoica & Asociatii au fost sau sunt implicati sunt apararea producatorului DaimlerChrysler intr-o serie de procese intentate de catre victimele unor accidente rutiere, precum si in alte litigii ale unor clienti importanti precum Coca-Cola, Arcelor Mittal sau Shell Brands.
"Ca strategie de viitor, ne propunem sa dezvoltam o componenta de drept comunitar pentru a ne putea implica in litigii la Curtea Europeana de la Luxemburg. Este obligatoriu sa ne dezvoltam in aceasta directie", apreciaza Stoica.
Pe lista clientilor Stoica & Asociatii se gasesc nume precum Arabesque, RCS& RDS, Affichage sau International Finance Corporation, pe diferite teme ce necesita consultanta juridica.
Pe partea de consultanta juridica imobiliara, avocatii de la Stoica & Asociatii au printre clienti nume precum Primavera Development, dezvoltatorii parcului de afaceri S-Park sau dezvoltatorii mallului Arena din Bacau, in ceea ce priveste obtinerea finantarilor pentru constructia acestor proiecte. Piata avocaturii de business din Romania este estimata la o valoare de circa 150-200 de milioane de euro, aproximativ 90% din venituri fiind realizate de primele 20 de companii de pe piata de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO