Companii

Studiu: Patru din zece firme aşteaptă o decizie de la compania-mamă privind salariile din 2018, dar 45% spun că vor menţine nivelul netului

Studiu: Patru din zece firme aşteaptă o decizie de la...

Autor: Roxana Rosu

17.11.2017, 15:14 880

Patru din zece firme (37%) aşteaptă un răspuns de la sediul central pentru a vedea ce decizie legată de salarii vor lua începând cu 2018, ca urmare a adoptării noilor modificări fiscale de către guvern,relevă un studiu realizat de Adecco, jucător de pe piaţa resurselor umane.

Aproape jumătate (45%) dintre partenerii Adecco au în plan să menţină salariile nete ale angajaţilor la acelaşi nivel, indiferent dacă vor avea sau nu costuri suplimentare, iar jumătate dintre respondenţi consideră că noile modificări fiscale vor avea un negativ asupra companiei în care îşi desfăşoară activitatea.

”Observăm un nivel foarte ridicat de incertitudine în rândul clienţilor noştri, ca urmare a modificărilor fiscale anunţate. Este posibil ca această stare să se reflecte şi asupra pieţei muncii, în sensul în care acolo unde avem o piaţă a angajaţilor, cum ar fi IT, să avem parte în continuare de creşteri importante, dar pe segmentele unde raportul este echilibrat, să nu existe creşteri.  Cred că aceste modificări vor spori polarizarea pieţei muncii”, afirmă Florin Godean, Country Manager, Adecco România.

Potrivit studiului, doar 4% dintre companii vor acoperi parţial creşterea nivelului brut al salariaţilor, în timp ce 2% dintre respondenţi au spus că angajaţii lor vor avea salarii nete mai mici din 2018, deoarece nu pot susţine o astfel de majorare.

De asemenea, o pondere semnificativă (10% dintre respondenţi) au spus că vor încerca să menţină aceleaşi salarii nete ale angajaţilor, dar nu prin creşterea salariilor brute, ci prin acordarea altor beneficii. Această măsură va fi aplicată ”până când vom simţi că legislaţia devine stabilă”, declară o parte dintre respondenţi.

În acelaşi timp, există o incertitudine cu privire la măsurile actuale şi la modul în care acestea vor fi implementate, unii dintre respondenţi afirmând că nu ştiu cum vor afecta aceste măsuri concediul medical sau  lucrătorii din domeniul IT&C care erau scutiţi de plata impozitului.

Respondenţii se declară copleşiţi de impactul masurilor fiscale şi nu înţeleg de ce Guvernul a decis să facă aceste modificări fără să se consulte şi cu angajatorii şi fără să se gândească la un set de măsuri care să-i ajute să implementeze toate aceste modificări în timp util.

 Dintre cei care vor mări salariile brute ale angajaţilor, aproape 80% spun că de aceste măsuri vor beneficia toţi angajaţii, fără excepţii. Doar un mic procent  (4% ) dintre respondenţi au spus ca salariile angajaţilor se vor mări pe baza unor bonusuri date pe bază de performanţă.

Unele companii care au făcut deja calculele şi au decis să majoreze salariile brute ale angajaţilor, spun că nu există diferenţe majore în ceea ce priveşte bugetele de salarii din 2018 prin comparaţie cu cele din 2017, ca urmare a noilor modificări. Cu toate acestea, aceştia se întreabă de ce s-a luat această decizie a transferului de contribuţii de la angajator la angajat şi cine are de câştigat de pe urma ei.

Noile modificări legislative îşi vor pune amprenta asupra mediului de business şi din prisma resurselor necesare pentru implementarea acestor noi proceduri, mai mult de 40% dintre respondenţi afirmând că va fi nevoie să suplimenteze personalul departamentului de HR şi să le plătească ore suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO