Companii

Suedezii de la Trelleborg fac o fabrica de componente auto la Dej

21.09.2005, 17:33 30

Compania sudeza Trelleborg si-a anuntat intentia de a investi intre 3 si 5 milioane de euro in Romania pentru realizarea unei fabrici de productie in domeniul componentelor elastice necesare in industria auto.

Una dintre locatiile vizate este orasul Dej, iar subprefectul judetului Cluj, Calin Platon, a declarat ca maine vor fi finalizate negocierile cu reprezentantii firmei suedeze in vederea demararii lucrarilor la noua fabrica.

Initial, suedezii vor construi pe aproximativ 5.000 de metri patrati, urmand ca investitia sa se extinda pana la 25.000 de metri patrati.

"Fabrica va fi ridicata cel mai probabil la Dej, in spatiul unui parc industrial, iar constructia ei va incepe din toamna acestui an", a mai adaugat Platon.

In ultimul timp municipiul Dej a devenit un punct de atractie pentru investitorii din domeniul industriei automotive, in special datorita faptului ca preturile la terenuri in orasul Cluj au crescut foarte mult in ultimii doi ani. Luna acesta, grupul ACE, producator de componente electrice pentru automobile, a demarat constructia unei noi fabrici in Romania la Dej, investitia totala urmand sa depaseasca 1,5 milioane de euro.

De altfel, conducerea ACE a anuntat relocarea tuturor operatiunilor din Spania in Romania, probabil in zona Dej-Cluj.

"Infrastructura este atuul nostru, asiguram investitorilor toate facilitatile pe teren, apa, gaz, energie, iar un alt element important il reprezinta forta de munca specializata din zona. In ceea ce priveste segmentul imobiliar, autoritatile locale ofera suprafete greenfield la preturi cuprinse intre 0,5 si 10 euro pe metru patrat, in timp ce la Cluj aceleasi suprafete au ajuns sa depaseasca 35 - 40 de euro pe metrul patrat", a declarat Ioan Ungur, primarul Dejului.

Grupul suedez Trelleborg a fost infiintat in 1905 de catre omul de afaceri Henry Dunker, iar in prezent are peste 20.000 de angajati in 40 de tari.

Vanzarile anuale ale grupului se cifreaza la aproximativ 23 de miliarde de coroane suedeze (circa 2,4 mld. euro). Actiunile grupului Trelleborg sunt listate la bursa din Stockholm. Viitoarea prezenta in Romania face parte din strategia de expansiune a grupului in Europa de Est. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO