Companii

Sun Plaza dubleaza numarul muncitorilor pentru a deschide la timp

Sun Plaza dubleaza numarul muncitorilor pentru a deschide la timp

Sun Plaza a fost proiectat de catre biroul de arhitectura Chapman Taylor si este desfasurat pe o suprafata construita de 210.000 mp, din care 80.000 mp sunt destinati inchirierii

13.05.2009, 13:45 77

Investitorul imobiliar austriac Sparkassen Immobilien, parte a grupului Erste, a dublat numarul de muncitori de pe santierul mallului Sun Plaza din din sectorul 4 al Capitalei, in incercarea de a se mentine in grafic cu inaugurarea centrului comercial in luna octombrie a acestui an.

Mallul, a carui deschidere a fost deja amanata cu un an (initial trebuia livrat in toamna lui 2008), are in prezent 900 de oameni pe santier, fata de 500 de muncitori la demararea lucrarilor in 2006.
 "In prezent din punct de vedere al finantarii proiectul este asigurat in totalitate, deci nu se pune problema sa fie amanat din lipsa de fonduri. Datorita crizei din constructii am beneficiat insa de o reorientare a fortei de munca, care a plecat de pe alte santiere care au fost amanate sau anulate. Astfel daca la inceputul lucrarilor se aflau in medie 500 de muncitori zilnic pe santier, in prezent se afla peste 900 de oameni", a declarat Michael Richard, directorul general al EMCT, dezvoltatorul proiectului.
 
Proiect mai scump cu 50 mil. euro decat bugetul initial
Proiectul Sun Plaza, a carui valoare initiala se ridica la 150 mil. euro, trebuia finalizat anul trecut in toamna, insa lucrarile au fost amanate, reprezentantii dezvoltatorului afirmand ca principalul motiv a fost "lipsa fortei de munca la un cost acceptabil".
Ansamblul a fost proiectat de catre biroul de arhitectura Chapman Taylor si este desfasurat pe o suprafata construita de 210.000 mp, din care 80.000 mp sunt destinati inchirierii. Potrivit EMCT complexul este inchiriat in proportie de 85%, pentru restul suprafetei existand in continuare cerere. Pretul de inchiriere pentru o suprafata cuprinsa intre 60 si 70 mp variaza intre 90 si 120 euro/mp.
In prezent valoarea proiectului se ridica la aproximativ 200 mil. euro, diferenta fiind data de decizia dezvoltatorului de a construi o cladire de birouri incorporata proiectului, termenul de livrare a acesteia fiind 2010. In plus, compania spune ca au existat si cresteri ale pretului la materiale de constructie.
"Diferenta de 50 de milioane de euro fata de valoarea initiala este data in principal de modificarea proiectului, care acum prevede si constructia unei cladiri de birouri, pe care estimam ca o vom deschide la 6-7 luni de la inaugurarea mall-ului", a adaugat Richard. Suprafata construita a noii cladiri de birouri se va ridica la 9.300 mp, din care 8.300 inchiriabili.
 
Cora, Mobexpert si Baumax, printre chiriasi
Sun Plaza va fi cel mai mare mall din Capitala, tinand cont de suprafata de inchiriere, iar impreuna cu proiectul Cotroceni Park, care va fi inaugurat in luna septembrie a acestui an, vor insuma o suprafata destinata spatiilor comerciale de peste 150.000 mp.
Printre clientii Sun Plaza se numara hipermarketul Cora, construit pe o suprafata de 23.000 mp, precum si retaileri ca Baumax si Mobexpert, magazine a caror suprafata va depasi 20.000 mp. Complexul va mai include 15 sali de cinema cu o capacitate de 3.000 de locuri, intregul proiect fiind deservit de 2.000 de locuri de parcare.
De asemenea, mall-ul va cuprinde si un pasaj subteran, care va lega complexul de statia de metrou Piata Sudului, constructia pasajului fiind evaluata la 2,3 mil. euro. Potrivit investitorilor complexul va genera aproximativ 4.000 de locuri de munca.
Sparkassen mai detine pe piata locala si hotelul Novotel, situat pe Calea Victoriei din Bucuresti, precum si alte doua proiecte, pe Calea Grivitei si in Jilava, valoarea celor din urma fiind de aproximativ 150 mil. euro.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO