Companii

Sunt proiectele pe vânt o ameninţare pentru sistemul energetic?

Cel mai mare parc eolian ale cărui lucrări sunt deja în faza de finalizare este cel pe care cehii de la CEZ îl fac în comuna dobrogeană Fântânele, unde deja sunt montate peste 110 turbine eoliene

Cel mai mare parc eolian ale cărui lucrări sunt deja în faza de finalizare este cel pe care cehii de la CEZ îl fac în comuna dobrogeană Fântânele, unde deja sunt montate peste 110 turbine eoliene

17.06.2010, 23:17 53

"Multă energie verde înseamnă probleme pentru sistem." Acestaeste primul semnal de alarmă tras de Mihai David, directorulgeneral al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie dinRomânia, referitor la impactul proiectelor eoliene asuprasistemului energetic naţional.

Energia verde, prima în sistem

Potrivit Legii 220/2008, care stabileşte sistemul de promovare aenergiilor regenerabile şi care în prezent a fost trimis sprepromulgare către Preşedinţie în urma modificărilor apărute latextul iniţial, "operatorii de transport şi sistem şi operatorii dedistribuţie asigură transportul, respectiv distribuţia, precum şidispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse din surseregenerabile, pentru toţi producătorii de energie din surseregenerabile, indiferent de capacitate, astfel încât limitarea sauîntreruperea producţiei de energie din surse regenerabile să fieaplicată numai în cazuri excepţionale, dacă acest fapt este necesarpentru stabilitatea şi securitatea sistemului energeticnaţional."

Acest lucru înseamnă că indiferent de consumul naţional deenergie dintr-un moment, energia produsă din surse regenerabile vafi prima încărcată în sistem, ceea ce ar putea duce la oprirea unorunităţi convenţionale în momentul în care nu există un consum deenergie corespunzător.

Reactoare sub presiune?

"Reactoarele de la Cernavodă o să stea pe butuci pentru că vininvestitorii din eoliene, iar energia lor are prioritate. Trebuiesă se facă ceva cu această lege pentru că energia nucleară trebuiesă fie protejată. Nu poţi să porneşti şi să opreşti reactoarele oride câte ori bate vântul mai tare", spune Viorel Şerban, inginer încadrul CITON, sucursală a Regiei Autonome pentru ActivităţiNucleare specializată în proiectarea şi ingineria pentru obiectivenucleare. Mai mult, specialiştii spun că în actualul text al Legii220/2008 investitorii în proiectele eoliene au numai facilităţi,dar nicio obligaţie în ceea ce priveşte menţinerea securităţiisistemului energetic.

"Trebuie gândite anumite soluţii de back-up pentru sistem.Problema cea mai mare este evacuarea din zonă, ceea ce înseamnăîntărirea reţelei. Ori dezvoltarea acestor capacităţi suplimentarenecesită investiţii de la Transelectrica, ceea ce eventual se vatraduce în tarife de transport mai mari, suportate de consumator",spune Anton Vlădescu, specialist în domeniul energetic.

Cei mai scumpi vor ieşi primii, nureactoarele

Specialiştii din domeniu spun că totuşi grijile privindameninţarea pe care proiectele eoliene o vor exercita asupra celordouă reactoare de la Cernavodă sunt nefondate în contextul în care,deşi sunt cereri de proiecte de peste 20.000 MW, în cel maioptimist caz vor deveni realitate doar cei 3.000 MW care reprezintăpractic limita sistemului. "Funcţionarea parcului pe care cehii dela CEZ îl fac la Fântânele şi Cogealac nu va afecta cele douăunităţi de la Cernavodă. Ieşirea din funcţiune a unor unităţiconvenţionale se va face în funcţie de anumite ordine de merit.Acest lucru va însemna ca vor ieşi din funcţiune pentru a face locenergiei eoliene acele termocentrale care au costuri mai mari decâtcentralele eoliene. Sunt destule de acest tip astfel încât să nufie probleme pentru reactoare", spune un specialist din domeniulenergetic.

Eolienele vor avea nevoie de back-up

Potrivit acestuia, cei peste 20.000 MW anunţaţi nu au cum să serealizeze pentru că la rândul lor dezvoltatorii de proiecte eolieneva trebui să semneze anumite contracte de back-up cu producătoriobişnuiţi de energie, astfel încât în momentul în care vântul nubate să poată fi acoperite golurile înregistrate în sistem.

"Aceste contracte vor fi foarte scumpe şi nu toţi şi le vorpermite. Acesta va fi încă un factor care va mai tăia dinentuziasmul dezvoltatorilor de eoliene, domolit oricum de criză",mai spune specialistul.

În afară de grupul CEZ, care investeşte 1,1 mld. euro, au maiînceput construcţia unor parcuri eoliene italienii de la Enel şi aumai fost anunţate proiecte din partea unor mari grupuri precumIberdrola (Spania) şi Verbund (Austria).

Noutăţi în Legea 220/2008

  • Pentru fiecare MWh produs în energie solară se vor primi 6certificate verzi, în loc de 4.
  • Pentru fiecare MWh produs în energie eoliană se vor primi douăcertificate verzi până în 2017. Iniţial termenul prevăzut era 2015.Din 2018, producătorii de energie eoliană vor primi doar uncertificat.
  • Orice furnizor de energie care nu-şi va îndeplini cota deenergie verde în cosul pe care-l livrează clienţilor săi va cumpăranecesarul rămas de certificate verzi la un preţ de 110 euro în locde 70 de euro cum era în vechiul text al legii.
  • Preţul unui certificat verde poate avea o valoare maximă de 55de euro.
  • În 2010, fiecare furnizor de energie va trebui să aibă o cotăde 8,3% de energie verde în toată energia livrată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO