Companii

Tabloul pieţei locale de fuziuni şi achiziţii în T1: investitorii au încheiat 57 de tranzacţii, cu o valoare cumulată de aproape 2,5 mld. dolari, faţă de 1,9 mld. dolari în T1/2022. Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi, fiind implicaţi în 84% din tranzacţiile din această perioadă

Tabloul pieţei locale de fuziuni şi achiziţii în T1:...

Autor: Cristina Bellu

10.04.2023, 10:18 141

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 57 de tranzacţii în primele trei luni ale anului 2023, excluzând tranzacţiile cu participaţii achiziţionate mai mici de 15%, volum egal cu cel înregistrat în primul trimestru al anului 2022, arată o analiză a companiei de con­sultanţă EY. 

În ceea ce priveşte valoarea estimată de la an la an a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii, acesta a ajuns până la 2,5 miliarde dolari, faţă de 1,9 miliarde dolari în T1/2022, impulsionată de o creştere de 53% a valorii tranzacţiilor făcute publice.

Potrivit datelor EY, cea mai mare tranzacţie din primul trimestru a fost vânzarea operaţiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, principala companie de electricitate din Grecia, pentru aproximativ 1,4 miliarde dolari.

O altă tranzacţie notabilă în această perioadă a fost achiziţionarea brutăriei locale Vel Pitar de către Grupo Bimbo, cu sediul în Mexic, pentru o sumă estimată la 210 milioane dolari. Tabloul este completat de alte trei tranzacţii de peste 100 milioane dolari în primul trimestru al anului.

“Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi, fiind implicaţi în 84% din tranzacţiile din această perioadă”, spun oficialii EY.

Potrivit acestora, tranzacţiile autohtone au înregistrat un avans de 94% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, totalizând 33 de tranzacţii, în timp ce jucătorii străini şi-au redus activitatea cu 42% pe piaţa românească (21 de tranzacţii) faţă de T1/2022.

(Sursa:EY)

În ceea ce priveşte ţara de origine a investiţiilor, cei mai activi investitori au venit din Germania (trei tranzacţii), urmaţi de cei din SUA, Olanda, Elveţia şi Israel, fiecare înregistrând câte două tranzacţii.

Primele trei cele mai active sectoare în funcţie de volum în T1/2023 au fost: produse de consum şi comerţ cu amănuntul (13 tranzacţii), imobiliare, ospitalitate şi construcţii (11 tranzacţii) şi tehnologie (7 tranzacţii).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO