Companii

TAROM a transportat 1,7 milioane de pasageri, in plus cu 32%

18.02.2008, 18:17 11

Operatorul aerian TAROM a transportat anul trecut 1,69 milioane de pasageri, in crestere cu 32,1% fata de 2006, gradul de ocupare depasind 67%, potrivit datelor Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).
Din punct de vedere al cresterii inregistrate TAROM a ocupat locul doi in randul operatorilor aerieni europeni, per ansamblu piata aeriana locala avand una dintre cele mai dinamice cresteri din lume.
Astfel, potrivit datelor furnizate de Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA), piata aeriana locala de linie regulata a atins anul trecut 365 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de 2006, principalii operatori din Romania fiind, pe langa TAROM, Carpatair, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Lufthansa, Malev, KLM si Czech Airlines.
In acelasi timp, TAROM a inregistrat anul trecut un grad de ocupare record, de 67,1%, in crestere cu aproape 5% fata de anul precedent.
Bugetul initial al TAROM pentru 2007 prevedea afaceri de peste 230 de milioane de euro si un profit brut de 5,4 milioane de euro. Compania depasise la jumatatea anului ritmul de crestere propus, dar deocamdata rezultatele finale nu au fost facute publice.
Cu toate ca evolutia TAROM a fost foarte buna, compania ramane pe ultimele locuri in topul transportatorilor aerieni europeni dupa traficul inregistrat, declasand doar operatori precum Icelandair, Adria Airways, JAT Airways, Air Malta sau Croatia Airlines.
Cea mai mare companie aeriana europeana dupa numarul de pasageri transportati este Lufthansa, cu peste 54 de milioane de pasageri transportati anul trecut, urmata de Air France, cu 50 de milioane de pasageri, si British Airways, cu 33,5 milioane de pasageri transportati. Dupa gradul de ocupare inregistrat la nivelul anului trecut, primii trei operatori europeni au fost KLM (83,5%), Swiss International Airlines (80,2%) si Air France (80,1%).
AEA include 31 de operatori aerieni europeni, care transporta anual 346 de milioane de persoane si sase milioane de tone de marfa, avand un rulaj total de 75 de miliarde de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO