Companii

Tarom prinde din nou aripi după pierderile de 50 mil. euro din 2009: plus 30% în S1

Ruxandra Brutaru, 29 de ani, a fost numită de Radu Berceanu, ministrul Transportului, la conducerea companiei de stat la sfârşitul lunii ianuarie din 2009,
28.07.2010, 23:40 61

Compania de stat Tarom, cel mai mare jucător din transportulaerian după cifra de afaceri, a transportat în primele şase luniale anului 900.000 de pasageri, în creştere cu 31% faţă de aceaşiperioadă a anului trecut, potrivit oficialilor companiei.

"În prima parte a anului, cifra de afaceri a companiei a crescut la420 de milioane de lei (100 mil. euro) faţă de 313 mil. lei (74,5mil. euro) în semestrul unu al anului trecut", au declaratoficialii companiei, care nu au precizat nivelul profitului sau alpierderilor.

Operatorul aerian de stat a finalizat anul trecut cu o cifră deafaceri de 193 de milioane de euro şi pierderi record de 55,8milioane de euro, cele mai mari pierderi înregistrate în ultimuldeceniu, potrivit datelor de pe Registrul Comerţului. Iniţial,reprezentanţii companiei estimau că vor avea pierderi de 21 demilioane de euro, însă rezultatele auditate au arătat un niveldublu al pierderilor.

Spre comparaţie, operatorul low-cost Blue Air, controlat de omul deafaceri Nelu Iordache, unul dintre competitorii Tarom, a raportatîn 2009 un profit brut de 1,5 mil. euro, la afaceri de 150 mil.euro.

Ruxandra Brutaru, 29 de ani, directorul general al companiei,declara anterior că evoluţia rezultatelor financiare estedependentă de evoluţia economiei româneşti, pierderile fiindcauzate şi de aprecierea dolarului (majoritatea cheltuielilorcompaniei fiind în dolari - n.red), dar şi de scumpirea petrolului.În opinia ei, compania aeriană va termina pe pierderi şi anulacesta dacă preţul combustibilului va creşte.

Brutaru a fost numită de Radu Berceanu, ministrul Transportului, laconducerea companiei de stat la sfârşitul lunii ianuarie din 2009,ea fiind anterior director general adjunct al operatorului aerian.Ruxandra Brutaru este fiica unui fost director TAROM din perioada1995-1996, Nicolae Brutaru. Ea a ocupat şi poziţia de director demarketing la compania aeriană low-cost Blue Air.

Tarom a transportat anul trecut 1,7 milioane de pasageri, iarpentru anul acesta aşteaptă 2,1 milioane de pasageri pe ruteleinterne şi externe, deţinând o cotă de piaţă de 20% pe piaţaaeriană, potrivit aprecierilor oficialilor companiei. Numărulangajaţilor din companie s-a redus de la 2.517 la sfârşitul luniiseptembrie la 2.363 la sfârşitul lunii iunie.

În ultimii cinci ani, compania de stat a pierdut cotă de piaţă înfavoarea jucătorilor low-cost. Astfel că de la o cotă de piaţă de33% în 2005 a ajuns la 19-20% anul trecut, potrivit estimărilor ZF.Cei mai mari competitori ai Tarom sunt companiile aeriene low-costBlue Air şi Wizz Air, ce deţin cote de piaţă aproape similare cucea a Tarom, respectiv 19% şi 18,9%, potrivit estimărilor ZF.Cotele de piaţă se referă la numărul de pasageri transportaţi,pentru că în valoare compania de stat este lider.

Compania de stat a aderat anul acesta la Sky Team, cea de-a douamare alianţă de companii aeriene din lume, care include 13companii, printre care Air France, Alitalia, Czech Airlines, KenyaAirways, Korean Air, Vietnam Airlines şi Aeromexico. Procesul deaderare a durat doi ani.

Pe piaţa aeriană românească, au mai raportat rezultatele la şaseluni Carpatair şi Wizz Air. Astfel că operatorul Carpatair,controlat de omul de afaceri Nicolae Petrov, a transportat înprimele şase luni ale anului 250.000 de pasageri, în creştere cu10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivitoficialilor companiei. În prima parte a anului, afacerileCarpatair, care a terminat pe pierderi de 9,2 mil. de euro anultrecut, s-au majorat cu 20%. Şi low-costul maghiar Wizz Air araportat trafic în creştere cu 31% în primele şase luni ale anului,până la 917.000 pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO