Companii

Timişoara, noul Bucureşti. Trei malluri de 200 mil. € „ameninţă“ supremaţia lui Dascălu

Timişoara, noul Bucureşti. Trei malluri de 200 mil. €...

Autor: Corina Mirea

07.08.2015, 00:08 9387

„Este oraşul cu cea mai dinamică economie din ţară şi cu un climat solid pentru investiţii.“

Trei proiecte de centre comerciale cu o suprafaţă de peste 150.000 de metri pătraţi vor fi ridicate în următorii trei ani în Timişoara, după investiţii estimate de ZF la peste 200 mil. euro. Două dintre proiecte - Timişoara Plaza al grupului israelian Plaza Centers şi Timişoara Centrum, un proiect ghidat de Ali Ergun Ergen – au fost anun­ţate în ultima lună. Al treilea, al sud-africanilor de la NEPI, construit pe terenul fostei fabrici Der­ma­tina, ar putea fi gata în acest an după investiţii de 80 mil. euro.

„Pe lângă faptul că Timişoara aproape că nu are şomaj şi că este unul dintre foarte puţinele oraşe ale României care nu au resimţit criza, datele noastre arată că, în fiecare lună, noi avem surplus de monedă. Adică, la noi se cheltuieşte mai mult decât se câştigă în zonă. În weekend sunt foarte mulţi cetăţeni sârbi şi unguri care vin în Timişoara pentru cumpărături, chiar este o zonă de shopping suprapopulată“, este de părere Aura Junie, care conduce Direcţia de dezvoltare a Primăriei Timişoara.

Timişoara este al doilea „hub“ economic al României după Bucureşti, zonă a unui judeţ în care aproape 200.000 de oameni lucrează în companii cu afaceri de peste 45 mld. lei (10 mld. euro), peste Cluj, Constanţa, Braşov sau Iaşi. Timişorenii au printre cele mai mari salarii din România, venitul mediu net fiind de peste 1.900 de lei în aprilie 2015 la nivel de judeţ, iar şomajul aproape că nici nu există.

„Timişoara este un oraş efervescent, cu cea mai dinamică economie din ţară şi cu un climat solid pentru investiţii serioase şi de durată“, explică Ali Ergun Ergen, care dezvoltă alături de o divizie a Alpha Bank proiectul Timişoara Centrum, o investiţie de 80 mil. euro.

După zece ani în care omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu a dominat piaţa centrelor comerciale din Timişoara, controlând singurul spaţiu mare de retail modern din zonă, cele trei noi proiecte vin să muşte din piaţă.

Antreprenorul nu se lasă însă şi chiar din toamnă va începe să îşi extindă afacerea din retail cu un proiect de 220 mil. euro într-o nouă construcţie întinsă pe 594.0000 de mp – Openville -  care va cuprinde mallul deţinut de omul de afaceri ieşean, dar va mai avea şi funcţiuni de office, retail, parc şi entertainment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO