Companii

Topul celor mai dinamice companii din Transilvania si Banat

Topul celor mai dinamice companii din Transilvania si Banat

Ziarul Financiar a organizat ieri la Cluj, impreuna cu Enterprise Investors, gala de premiere a celor mai dinamice companii din Transilvania-Banat

24.09.2008, 20:00 939

Domeniile materialelor de constructie, al distributiei sau reciclarii au adus in ultimii doi ani cele mai mari rate de crestere a afacerilor pentru companiile din Transilvania si Banat, potrivit unui studiu realizat de Ziarul Financiar impreuna cu societatea poloneza de administrare de fonduri de investitii Enterprise Investors. Ziarul Financiar a organizat ieri la Cluj-Napoca, in parteneriat cu Enterprise Investors, evenimentul "Topul celor mai dinamice companii din Transilvania-Banat 2008", in cadrul caruia au fost decernate premii pentru primele trei companii din topul realizat de ZF. Neodigital din Cluj, care are ca obiect de activitate distributia de produse IT, alaturi de compania de constructii Confort Imobiliare din Drobeta-Turnu Severin si producatorul de incaltaminte Bihore din Oradea au fost desemnate drept cele mai dinamice firme din aceste zone, cu rate medii anuale de crestere a afacerilor de peste 200%. Castigatorii au fost desemnati din peste 200 de companii de talie medie si mare care au indeplinit criteriile de selectie - profit net in 2007, cifra de afaceri de anul trecut de peste 40 mil. lei, numarul de angajati sa fie de peste 30, iar companiile sa fie inregistrate in localitatile din zona Transilvania-Banat. Au fost excluse din acest top companiile din zona Transilvania-Banat care activeaza in domeniile servicii financiare, investitii imobiliare si jocuri de noroc. "Am selectat pentru acest top companiile din Transilvania-Banat care au inregistrat cele mai dinamice evolutii in ultimii trei ani. Nu ne-am axat pe criterii legate de cat de mare este cifra de afaceri a acestor firme, ci cat de dinamica a fost evolutia lor financiara in intervalul 2005-2007'', a declarat Vlad Nicolaescu, senior editor la Ziarul Financiar. Laurentiu Cotu ZF Transilvania

Ratele mari de crestere inregistrate de companiile locale in ultimii ani ridica insa si problema sustenabilitatii acestei cresteri, mai ales in ceea ce priveste formele de finantare.
Atragerea in actionariat a unui fond de investitii de tip private-equity, listarea pe piata de capital sau atragerea de fonduri europene sunt unele din alternativele pe care companiile le pot folosi pentru a-si finanta dezvoltarea viitoare.
"Beneficiile pe care le poate aduce un fond de tip private-equity sunt experienta in management atat pe partea financiara, cat si pe cea operationala", spune Cristian Nacu, partener in cadrul Enterprise Investors. El a adaugat ca investitiile fondurilor adiministrate de societate au multiplicat in medie de 2,5 ori banii investiti, iar de aceasta crestere au beneficiat inclusiv antreprenorii care au ramas parteneri in afacere pana la momentul exitului.
Cu toate ca piata de capital trece prin momente dificile in ultimul an, din cauza evolutiior de pe pietele internationale, reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti sustin ca finantarea prin emisiune de actiuni reprezinta in continuare o oportunitate pe termen lung.
"Desi Bursa a fost pe scadere in ultima perioada, istoria a demonstat ca aceia care au renuntat in trecut la finantarea prin piata de capital au avut de pierdut, mai ales daca ne uitam la perioada din 1997-1998 cand piata de capital a crescut puternic, dar ulterior cresterile au fost mult mai mari", spune Marian Stoica, director de dezvoltare in cadrul Bursei de Valori Bucuresti.
Fondurile structurale de care companiile pot beneficia de la bugetul Uniunii Europene sunt o a treia varianta de finantare, desi procedurile de atragere a acestora pot parea extrem de birocratice pentru managerii companiilor locale.
"Procedurile de atragere a fondurilor structurale sunt intr-adevar stufoase, dar chiar si autoritatile din domeniu recomanda folosirea unor consultanti de specialitate", spune Gabriela Popa, senior manager in cadrul diviziei de consultanta a Ernst&Young.
Cele 10 companii care au intrat in "Topul celor mai dinamice companii din Transilvania-Banat 2008" sunt, alaturi de castigatori, firmele Demers Import Export din Sibiu, Diesel One din localitatea Brad, judetul Hunedoara, Timcon din Timisoara, Con A din judetul Sibiu, Readymix Romania din Oradea, Anvelo Center din Oradea si New Company Recycling din Drobeta-Turnu Severin.
"In calitate de coorganizator impreuna cu Ziarul Financiar suntem incantati de succesul pe care l-am realizat aici, vom continua sa organizam evenimete de acest gen pentru a sublinia importanta acestor premii", spune Cristian Nacu, partener Enterprise Investors.
Compania Neodigital, castigatoarea premiului I, are ca principal domeniu de activitate comertul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului, actionarii companiei fiind Lorincz Piroska cu 50% din actiuni, Nemeth Imre cu o participatie de 45% si Cristea Carmen Adriana cu 5% din actiuni. Compania clujeana avea in 2007 un numar de 38 de salariati.
Ocupantul locului al doilea, Confort Imobiliare din Drobeta-Turnu Severin, a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de circa 1,2 mil. euro si a ajuns anul trecut la peste 23,6 mil. euro. Compania are ca principal domeniu de activitate lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat, actionarii fiind Izometal, cu 75,6%, Conar - care detine 1,6% din actiuni, Cornu Giorgica - 8,1% din actiuni si Caraiman Lucian Nicu cu 3,7% din actiuni. Numarul de angajati ai companiei era in 2007 de 584 de salariati.
Locul trei a fost ocupat de compania Bihore din Oradea, cu o cifra de afaceri de 1,7 mil. euro in 2005. Anul trecut, compania a realizat afaceri totale de peste 22,5 mil. euro. Bihore are ca principal domeniu de activitate fabricarea incaltamintei, actionarii companiei fiind Listh Reworld Control cu 99,727% din actiuni si USR International cu 0,273% din actiuni. Compania avea anul trecut un numar de 617 salariati.
Compania Neodigital, clasata pe primul loc, a inregistrat o crestere medie a cifrei de afaceri in perioada 2005-2007 de 512,0%, compania Confort Imobiliare - 339,4%, iar compania Bihore - 232,3%.
"Datorita dezvoltarii zonei transilvanene in ultima perioada de timp trebuie sa acordam o importanta mai mare activitatilor desfasurate de aceste companii. Consideram Clujul a doua capitala economica a Romaniei, cele mai multe firme selectionate in topul alcatuit de noi provenind din aceasta zona", a spus Vlad Nicolaescu.
Ziarul Financiar in colaborare cu Enterprise Investors au initiat odata cu organizarea evenimentului de la Cluj o campanie mai ampla in cadrul careia intentioneaza sa sprijine companiile din provincie in vederea dezvoltarii acestora. Enterprise Investors (EI) este cea mai veche si una dintre cele mai mari firme de private equity si venture capital din Europa Centrala si de Est.
Incepand din anul 1990 Enterprise Investors administreaza fondurile unor importante institutii financiare europene si americane: fonduri de pensii si de investitii, companii de asigurari si banci.
In prezent compania administreaza sase fonduri cu capital mixt in valoare de 1,7 miliarde de euro, investitiile de la infintare si pana in prezent depasind 1,1 miliarde de euro in mai mult de 100 de companii, veniturile Enterprise Investors depasind 1,3 miliarde de euro. Fondul de investitii polonez Enterprise Investors detine pe plan local participatii la Macon Deva, Simcor Oradea (producatori de materiale de constructii) si Siveco (producator de software) si a lansat saptamana trecuta in Romania primul sau fond de venture capital (capital de risc), Enterprise Venture Fund I (EVF I), de 100 de milioane de euro.
Potrivit Enterprise Investors fondul este pentru intreaga regiune Europa Centrala si de Est, dar principalele tari in care se va investi sunt Polonia si Romania. Compania estimeaza ca aproximativ 60-70% din sumele stranse vor merge in aceste doua state. In primele cinci luni ale anului 2008 Enterprise Investors a analizat peste 100 de proiecte in zone precum serviciile medicale, Internet, IT, productie, servicii si telecomunicatii.
In legatura cu impactul crizei sistemului bancar din Statele Unite asupra Romaniei, Enterprise Investors spune ca este limitat si ca cel putin pana in acest moment antreprenorii romani nu si-au reevaluat activele.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO