Companii

Topul celor mai importante evenimente de pe piaţa de telecom din România în 2013

Topul celor mai importante evenimente de pe piaţa de...

Autor: Adrian Seceleanu

07.01.2014, 00:06 340

Integrarea efectivă a Cosmote cu Romtelecom

După mai mulţi ani în care cele două companii mai mult au discutat decât au acţionat în sensul integrării, numirea unui nou CEO al Cosmote şi Romtelecom în luna aprilie a acestui an - germanul Nikolai Beckers - a accelerat spectaculos evolu­ţia lucrurilor. După trei luni de la preluarea mandatului de către Beckers cele două companii aveau o echi­pă de top management comună, iar la finele anului deja cei doi operatori aveau pentru prima oară în istorie o echi­pă de top management comună com­pletă. 

WikiZF: Profilul companiei Romtelecom 

Schim­bările făcute foarte rapid de Beckers - un manager cu o lungă experienţă în Deutsche Telekom (DT), gigantul care controlează grupul elen OTE - au fost posibile şi în condiţiile în care statul român este un acţionar minoritar cooperant, care aprobă relativ uşor schimbările propuse de OTE sau DT. Un exem­plu: în decembrie 2012 statul român agrease numirea grecului Panos Makris în funcţia nou creată de director comercial pentru România pentru un an, iar în iulie 2013 acelaşi stat român aproba plecarea lui înainte de expirarea mandatului. Integrarea demarată în 2013 va continua şi la eşaloanele inferioare de management şi va fi urmată în 2014 aproape sigur de fuziune şi rebranding. Cosmote şi Romtelecom au îm­preună peste 10.000 de angajaţi, fiind astfel entitatea cu cel mai mare număr de oameni de pe piaţă.

Investiţiile în net fix şi mobil ultrarapid

După mai mulţi ani de investiţii, UPC şi RCS&RDS, doi dintre cei mai mari furnizori de servicii de internet fix de pe piaţa locală, au lansat servicii de acces la internet la viteze mai mari. Prima mişcare a fost făcută de UPC, care a lansat servicii de net fix la viteze de descărcare a datelor de până la 200 Mbps. La finele anului RCS&RDS a lansat cele mai mari viteze de descărcare a datelor pe piaţă, de 500 Mbps şi 1 Gbps. Romtelecom a anunţat că va mări viteza de acces la net fix peste limita de 100 Mbps în 2014. Pe de altă parte, şi companiile de telefonie mobilă au investit în extinderea reţelelor de internet mobil prin tehnologia 4G. Viteza serviciilor de date 4G furnizate de Orange, Vodafone şi Cosmote a fost de până la 100 Mbps. Investiţiile realizate de companiile de telecomunicaţii au permis României să îşi menţină locul de top în clasamentele globale după viteza de acces la internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO