Companii

Topul celor mai mari firme de audit şi consultanţă fiscală

Topul celor mai mari firme de audit şi consultanţă...

Autor: Adelina Mihai

04.08.2017, 00:08 17537

EY, Deloitte, KPMG şi PwC, companiile care verifică şi oferă consultanţă celor mai mari jucători din economia românească, au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 730 mil. lei (162 mil. euro), în creştere cu 11% faţă de anul anterior.

Supranumite la nivel global Big Four şi recunoscute pentru faptul că se ocupă de auditul a trei sferturi din companiile publice şi private din toată lumea, cele patru firme se uită în fiecare an în conturile marilor companii din economie, ajută antreprenorii şi managerii să îşi restructureze, eficientizeze sau extindă activitatea şi, uneori, descoperă fraudele.

Dacă la începutul anilor ‘90, când au intrat în România pentru a ajuta primele companii multinaţionale să îşi deschidă activitatea pe plan local, companiile din Big Four erau conduse de expaţi, în prezent toate au directori români.

Astăzi, managerii din Big Four sunt primii care comentează deciziile politicienilor sau ale reprezentanţilor autorităţilor atunci când se anunţă o modificare cu impact fiscal, fac studii de impact şi, uneori, reuşesc să întoarcă unele propuneri care ar afecta ulterior bugetul de stat sau mediul de business. Pe de altă parte, tot consultanţii sunt primii indicaţi de către autorităţi atunci când se vorbeşte despre optimizările fiscale făcute de companii.

Împreună, EY, Deloitte, KPMG şi PwC au peste 2.800 de consultanţi pe plan local, ceea ce înseamnă că eficienţa vânzărilor (cifra de afaceri raportată la numărul de angajaţi) din cadrul Big Four este de 260.000 de lei per angajat/an.

Liderul pieţei locale de audit şi consultanţă fiscală a fost anul trecut compania EY, care a înregistrat venituri cumulate de 200 mil. lei pe entităţile din România şi din Republica Moldova, în creştere cu 14% faţă de anul anterior.

Anul trecut, EY a marcat totodată cea mai mare creştere a businessului de pe plan local din Big Four.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO