Companii

Topul celor mai mari operatori hotelieri este dominat de lanturile internationale

Topul celor mai mari operatori hotelieri este dominat de lanturile internationale

Click pentru imaginea marita

29.05.2007, 19:00 57

Tendinta pietei hoteliere din Capitala si din resedintele de judet de a se concentra pe cei care calatoresc pentru afaceri si in special pe straini s-a accentuat anul trecut.
Urmatorul pas spre dezvoltare vor fi intalnirile si conferintele regionale, iar apoi al treilea sector, care ar putea sa se dezvolte in paralel cu piata de conferinte, ar fi cel de turism de weekend, care va fi inspirat de interesul turistilor straini de a vedea o noua destinatie, spun jucatorii de pe piata.
Momentan insa, clientii hotelierilor din Capitala provin in proportie de 80% pana la 95% din mediul de afaceri, iar majoritatea turistilor care vin in Bucuresti este reprezentata de straini, estimarile in acest sens ajungand la 75-80% in anul 2006 din totalul sosirilor.
Segmentul de conferinte si banqueting, generat tot de mediul de business, variaza in cazul hotelurilor de cinci stele din Bucuresti, de la 30% la 50% din cifra de afaceri.
In aceste conditii, cele mai profitabile hoteluri din Romania, in afara de a avea atuul de a fi cele mai mari sunt si cele mai luxoase unitati, care se adreseaza cu prepon-derenta celor care nu platesc cazarile din veniturile personale.
Hotelurile de lux, reprezentate de cele sase unitati de cinci stele (Howard Johnson Grand Plaza, JW Marriott, Intercontinental, Athenee Palace Hilton, Casa Capsa si Crowne Plaza), insumeaza in jur de 1.467 de camere disponibile din totalul de 6.400 prezente pe piata, spune un raport al pietei imobiliare din Bucuresti, realizat de compania CB Richard Ellis Romania (CBRE).
Potentialul de dezvoltare a pietei hoteliere din Bucuresti si din Romania in general comparativ cu a altor orase din estul si centrul Europei trezeste interesul lanturilor internationale.
Astfel, pentru 2007, este asteptata intrarea pe piata a companiilor hoteliere Kempinsky, Hyatt, Four Seasons, Sheraton sau Leading Hotels of the World, atat prin investitii proprii cat si prin afilieri sau contracte de management.
In ultimii doi ani, piata hoteliera de patru si cinci stele a cunoscut schimbari importante pe masura ce noi hoteluri au fost inaugurate (Phoenicia si Novotel).
Altele au recurs la contracte de management sau la afilieri cu lanturi internationale (Ramada Majestic, Intercontinental, Athenee Palace Hilton sau JW Marriott, in timp ce altele au trecut printr-un proces extins de renovari. Pentru anul acesta si anul viitor sunt anuntate investitii hoteliere in peste 2.700 de locuri de cazare.
Toate insa au ca si scop atragerea unui singur tip de client: strainul care calatoreste in interes de afaceri. Pentru 2007 sunt planificate cateva proiecte ample de renovare, printre care hotelul Bucuresti Radisson SAS, Hotel Continental si Ramada Turist.
Cel mai mare proiect hotelier din Romania, totalizand aproximativ 1.000 de camere va fi finalizat de compania Pro Confort in zona de sud a Bucurestiului.
Studiul CBRE anticipeaza si o eventuala modificare a structurii ofertei, cu o mai mare concentrare a dezvoltatorilor pe conceptul de aparthotel si pe hotelurile pentru turistii cu un buget redus, pe masura ce piata anticipeaza o modificare a structurii cererii, de la turismul de business spre turismul prilejuit de conferinte si targuri internationale sau cel leisure.
Mai interesant este ca, daca pana acum lanturile hoteliere internationale erau apanajul Capitalei, in ultimele luni s-a observat o extindere a acestora spre resedintele de judet.
Va exista un Ramada la Sibiu, iar hotelul Continental va fi transformat in Ibis, exista deja un Ibis la Constanta, Clujul are un Tulip Inn, iar Rex din Mamaia va fi afiliat la organizatia Leading Hotels of the World.
In aceste conditii, in provincie ar putea activa circa 20 de hoteluri afiliate international pana la finele anului, majoritatea la nivel de patru sau cinci stele, segmente neglijate in trecut de piata din afara Bucurestiului.
Toate acestea denota o mai mare incredere in piata din provincie, dar si o mai mare disponibilitate a turistilor romani, oameni de afaceri sau nu, de a renunta la canapeaua amicilor in favoarea unei camere la un hotel elegante.

Mai multe detalii cititi in Anuarul Cei mai mari jucatori din economie care va aparea in iunie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO