Companii

Topul perdanţilor din economie: 20 de companii adună pierderi de 10 mld. lei la afaceri de 34 mld. lei

Topul perdanţilor din economie: 20 de companii adună...

Autor: Cristina Roşca

25.07.2016, 00:04 481
Unii dintre cei mai mari jucători din economie îşi fac loc în top. Aproape 10 mld. lei reprezintă pierderea netă cumulată a primelor 20 de companii din economie după rezultatele negative obţinute anul trecut.

Pierderile au ajuns să reprezinte aproape 30% din business. În 2014, aceleaşi 20 de com­panii adunau pierderi de două ori mai mici. Mai mult, trei jucători terminau 2014 cu un plus de 2,2 mld. lei, pentru ca în 2015 să ajungă în topul perdanţilor.

Opt dintre cele 20 de companii analizate au activităţi în domeniul energie, restul fiind împărţite în asigurări, telecom sau industrie grea. „Sectorul energetic este unul particular, care în ultima perioadă a trecut printr-o serie de schimbări importante, schimbări care vor continua şi în perioada următoare. Vorbesc în primul rând de schimbările tehnologice care impun costuri suplimentare jucătorilor din domeniu. Apoi, scăderea bruscă a preţului petrolului a afectat toate companiile din domeniu, nu doar pe cele din România, astfel că au nevoie de timp să îşi reajusteze businessul“, este de părere analistul economic Aurelian Dochia. Mai mult, investiţiile masive din eoliene şi schimbarea cadrului fiscal au dus la pierderi de sute de milioane de lei pentru grupuri precum CEZ sau Enel.

„Este un do­meniu care se va reaşeza, însă va fi un proces du­reros, care va trece prin perioade de redu-ceri de costuri şi amânări de investiţii“, adaugă Dochia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO