Companii

Traficul record pe aeroporturile din România: 25 milioane de pasageri anul trecut, plus 17% şi peste nivelul din anul de referinţă 2019

Traficul record pe aeroporturile din România: 25...

Autor: Mirabela Tiron

19.01.2024, 12:04 574

Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a ajuns anul trecut la 25 milioane de pasageri, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din Romania (AAR). Dacă pe rutele externe traficul a crescut cu 19,6% anul trecut, pe cele interne s-a redus cu 8%, arată aceiaşi sursă. Spre comparaţie, în 2019, anul de referinţă în turism, traficul total pe aeroporturi se ridica la 23,2 milioane de pasageri. Altfel spus, aeroporturile din ţară au avut un trafic în creştere cu 5,8% anul trecut faţă de anul de referinţă din turism, de dinainte de pandemia Covid 19.

“Ne bucurăm să constatăm că în România traficul de pasageri a recuperat puternic, astfel că am depăşit valorile înregistrate înainte de pandemie. În ultimii ani, majoritatea aeroporturilor din România au derulat proiecte importante de investiţii. Au fost construite noi terminale, au fost extinse şi modernizate cele existente, s-a lucrat la extinderea unor piste, căi şi platforme de rulare şi au fost achiziţionate echipamente moderne de securitate. Toate aceste investiţii ne vor permite să procesăm în condiţii optime un număr tot mai mare de pasageri. Ne aşteptăm ca valorile de trafic să crească constant şi estimăm că în anul 2040 pe aeroporturile din România vom depăşi 50 de milioane de pasageri”, a declarat David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR).

Cel mai mare trafic s-a înregistrat pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni), respectiv 14,6 milioane de pasageri, în timp ce pe aeroportul din Cluj s-au înregistrat 3,2 milioane de pasageri iar pe cel din Iaşi 2,3 milioane de pasageri, mai arată datele AAR.

Anul trecut numărul pasagerilor pe rute interne a scăzut cu 8% faţă de anul 2022, ajungând la 1,8 milioane pasageri. În acelaşi timp, numărul pasagerilor pe rutele externe a crescut cu 19,62% anul trecut faţă de anul anterior (22,7 mil. pasageri).

Mai mult, din martie anul acesta românii vor beneficia de avantajele spaţiului  Schengen pe cale aeriană şi maritimă, aşa cum declara la finalului anului trecut premierul Marcel Ciolacu. Pentru românii care călătoresc cu avionul în ţările spaţiului Schengen înseamnă trecere liberă, fără control de paşapoarte, practic se reduce timpul petrecut în aeroport cu formalităţile de control pentru destinaţiile din spaţiul Schengen.

Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 233.027 mişcări de aeronave (aterizări şi decolări), cu 5,6% mai multe decât în anul anterior. Traficul aerian de marfă a scăzut însă cu 5,7%: în anul 2023 pe aeroporturile din România au fost transportate 50.786 tone de marfă, comparativ cu 53.877 în anul 2022, mai arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din România.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO