Companii

Transavia si-a facut abator de 12 mil. euro

11.10.2004, 00:00 224

Producatorul de carne de pasare Transavia din judetul Alba a investit 12 milioane de euro intr-un abator la Alba Iulia.
?In ultimii 10 ani am investit aproape 30 de milioane de euro in extinderea productiei societatii. Pe langa abator, anul trecut am mai deschis un complex de pui care are o capacitate de 5.000 de tone anual. Pana acum singura investitie neamortizata este abatorul, care credem ca este cel mai modern abator de procesare din Europa Centrala si de Est", a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Popa, proprietarul Transavia. Ioan Popa este vicepreoedinte PSD Alba.
Conducerea societatii intentioneaza ca pana in 2007 sa devina cel mai mare producator de carne de pasare din Romania.
Lucrarile la noul abator au demarat in luna mai a anului trecut, banii necesari pentru acesta investitie provenind exclusiv din fondurile firmei.
Patronul Transavia, Ioan Popa, a precizat ca noul abator a primit acordul de mediu integrat cu Uniunea Europeana, document care deschide societatii perspectivele realizarii unor exporturi in intreaga lume.
?Avem discutii cu tari precum Anglia, Elvetia sau Iordania, dar nu vrem sa ne limitam doar la acestea, ci dorim sa realizam exporturi in intreaga lume. Abatorul are o capacitate de procesare de pana 50.000 de tone de carne pe an si la ora actuala ar putea prelucra toata carnea de pui care se produce in Ardeal. In viitor vrem sa construim o fabrica de prelucrare superioara si sa producem o gama variata de semipreparate si preparate din pui", a mai spus omul de afaceri.
Investitia este realizata pe o suprafata de peste 6 hectare, intre localitatile Alba Iulia si Teius, urmand ca aici sa lucreze peste 100 de oameni.
Societatea Transavia Alba a fost infiintata in 1991 de omul de afaceri Ioan Popa care detine majoritatea actiunilor companiei. Potrivit decalartiilor patronului, in 2003, firma a ocupat locul doi intre societatile romanesti de profil dupa Agricola International Bacau. Transavia s-a dezvoltat de la an la an ajungand in 2004 sa aiba, potrivit estimarilor, o productie de circa 16.000 de tone de carne de pui, fata de 40 de tone cat a produs in primul an de activitate.
Ioan Popa spune ca aproape in fiecare an societatea si-a dublat productia, dar si cifra de afaceri estimand ca in acest an sa se cifreze la circa 600 de miliarde de lei (aproape 15 milioane de euro). De asemenea omul de afaceri spera ca productia societatii sa creasca iar in 2005 sa fie de peste 20.000 de tone de carne de pui. Anual in cadrul societatii din Alba Iulia se produc aproximativ 14 milioane de oua, folosindu-se in activitatea de reproductie hibrizi performanti din lume (Cobb). De asemenea beneficiaza de o statie de incubatie cu o capacitate de 12 milioane de pui de o zi pe an.
Piata carnii de pui s-a ridicat anul trecut conform Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania la 275.000 de tone din care 90.500 de tone au fost importate. Valoric, piata a ajuns la circa 350 milioane de dolari iar principalii competitori ai Transavia sunt Agricola International Bacau, Tec Miaco, Agroalim Grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO