Companii

Tranzacţie surpriză: Un fond de pensii din Canada împrumută cu 180 milioane de euro unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din România. În garanţie sunt puse 4 active

Tranzacţie surpriză: Un fond de pensii din Canada...

Autor: Roxana Rosu

31.05.2016, 11:35 3710

Globalworth Real Estate Investments Ltd, companie de investiţii în real-estate prezentă în România, a semnat o tranzacţie de obligaţiuni garantate, pe o perioadă de trei ani, în valoare de 180 de milioane de euro.

Obligaţiunile sunt subscrise integral de Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) prin filiala sa CPPIB Credit Investments Inc. şi fonduri de investiţii gestionate de Cairn Capital. Acesta din urmă a avut calitatea de coordonator al emiterii de obligaţiuni.

Sumele rezultate din tranzacţionarea obligaţiunilor vor fi îndreptate către refinanţarea unei datorii de 100 de milioane de euro acordată de fonduri de investiţii gestionate de York Capital şi Oak Hill Advisors în 2015 precum şi către refinanţarea a trei facilităţi de credit acordate către 3 filiale din România ale Globalworth. Astfel, CPPIB a investit 150 de milioane de euro, iar Cairn Capital, 30 de milioane de euro.

Fondul Globalworth este controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai importanţi oameni din imobiliare din România. 

Papalekas

Colliers International România a fost implicată în calitate de consultant imobiliar al investitorilor.

”Tranzacţia realizată de CPPIB, Cairn şi GlobalWorth este încă o poveste de succes pentru piaţa imobiliară locală, având în vedere valoarea acesteia, cât şi părţile implicate. Încă o dată, România primeşte un vot de încredere din partea marilor investitori instituţionali internaţionali”, consideră Laurenţiu Lazăr, Director Investiţii şi Evaluări Colliers International.

La rândul lui,  Robert Miklo, Director Asociat Investiţii în cadrul Colliers International, apreciază că tranzacţia va amplifica sentimentul pozitiv deja prezent pe piaţă şi să conducă la o lichiditate mai ridicată şi susţinută a pieţei în viitorul apropiat. 

Obligaţiunea este listată la bursa Channel Islands şi este garantată cu patru dintre activele imobiliare ale companiei Globalworth. Prin această tranzacţie, costul mediu al finanţării se reduce de la 6,2% la 5,3%.

“Sprijinul obţinut din partea unor investitori de calibru în domeniul imobiliar precum CPPIB reprezintă o recunoaştere imensă a valorii Globalworth şi a poziţiei noastre pe piaţă. Am construit un portofoliu de proprietăţi de care suntem mândri şi vom continua să investim cu încredere oriunde vedem potenţial pentru a ne consolida poziţia de lider printre investitorii regionali. Globalworth are o prezenţă locală puternică şi o expertiză demonstrată, ceea ce ne permite sa profităm de oportunităţile de investiţii care apar”, a spus Dimitris Raptis, cofondator, Deputy Chief Executive Officer şi Chief Investment Officer al Globalworth.

CPPIB este o organizaţie specializată în managementul investiţiilor care investeşte fondurile excedentare ale Canada Pension Plan (CPP) pentru a plăti beneficiile curente în numele a 19 milioane de contributori şi beneficiari. Cu sediul în Toronto şi birouri în Hong Kong, Londra, Luxemburg, Mumbai, New York şi Sao Paolo, CPPIB este condus independent faţă de Canada Pension Plan. La 31 martie 2016, fondurile CPP erau de 278,9 miliarde de dolari canadieni.

Cairn Capital este o companie cu sediul la Londra fondată în 2004, care oferă servicii complete de management al activelor de credit, consultanţă şi restructurare valori mobiliare. Cairn Capital are la dispoziţie 11,8 miliarde de dolari, dintre care 2,1 miliarde de dolari reprezintă active gestionate la nivel discreţionar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO