Trei companii private şi două de stat au ajuns în ultimii patru ani pe BVB, valoarea totală a listărilor fiind de 1,1 mld.euro

11 sep 2017 Autor: Roxana Rosu

Trei companii private şi două de stat s-au listat în ultimii patru ani la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea totală a pachetelor de acţiuni fiind de aproape 1,1 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de PricewaterhouseCoopers (PwC).

În acest an, a fost înregistrat recordul pentru cea mai mare listare a unei companii private la BVB, după ce DIGI Communications (DIGI) a vândut un pachet de acţiuni de 25,6% în valoare totală de 207 milioane de euro.

În iunie, o altă companie antreprenorială românească, AAGES (AAG), a fost listată după ce acţionarii au vândut 15% din titluri pentru echivalentul a 1,2 milioane euro.

La finalul anului trecut, o altă companie privată, operatorul de servicii medicale private MedLife (M), a vândut o participaţie de 44% pentru echivalentul a 51 de milioane de euro, iar în 2014, o companie deţinută majoritar de stat era listată la bursă: oferta de 51% din Electrica (EL) a avut o valoare de  443 milioane euro. La finalul anului 2013, Romgaz (SNG) s-a listat la BVB, după o ofertă de 391 milioane euro obţinută, pentru 15% din companie.

„Piaţa românească de capital s-a dezvoltat în ultimii ani pe baza reformelor şi procesului constant de modernizare a  pieţei. În mai puţin de un an s-au realizat două mari IPO-uri ale companiilor private, cele mai mari din întreaga istorie a pieţei de capital din România, ceea ce ne dă speranţe că vom asista la noi listări de companii pe bursa de la Bucureşti,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.
România a depăşit în ultimii patru ani pieţe de capital mai dezvoltate sau clasificate la un nivel mai înalt decât pieţele de frontieră, precum cele din Austria, Grecia sau Ungaria în ceea ce priveşte valoarea ofertelor publice iniţiale derulate pe bursele respective, potrivit datelor incluse în rapoartele trimestriale IPO Watch Europe ale PricewaterhouseCoopers (PwC).

 
Cuvinte cheie:
bvb
, companii
, valoare
, listare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide