Companii

Turismul românesc se susţine doar în proporţie de 14% din banii lăsaţi de turiştii străini, ultimul loc din Europa

Turismul românesc se susţine doar în proporţie de 14%...

Autor: Miruna Diaconu

16.08.2023, 00:07 797

Turiştii români contribuie în proporţie de 86% la cheltuielile turistice realizate în România, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Astfel, banii lăsaţi de străini pe vacanţele pe plan local reprezintă doar 14% din totalul cheltuielilor turistice, o rată care plasează România la coada Europei.

La polul opus, vecinii bulgari şi unguri îşi susţin turismul din banii lăsaţi de turiştii străini. Astfel, suma lăsată de străini în Ungaria reprezintă 76% din totalul cheltuielilor turistice, în timp ce în Bulgaria străinii susţin în proporţie de 88% turismul bulgar, fiind de altfel şi a doua ţară din Europa la acest capitol.

Turismul de incoming în România se bazează pe turiştii veniţi în scopuri de business, astfel că destinaţiile de leisure nu sunt în topul preferinţelor străinilor, potrivit datelor oficiale. Realitatea ar putea sta altfel, însă raportarea datelor nu este făcută de toate unităţile de cazare, iar multe dintre apartamentele şi camerele de tip Airbnb, o piaţă care a cunoscut o creştere considerabilă în ultimii ani, funcţionează în ilegalitate, ceea ce înseamnă că datele nu pot fi colectate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO