Companii

Tzafrir Granat, Muller: Consumatorul roman nu mai cumpara orice produs, ci cauta marcile preferate

Tzafrir Granat, Muller: Consumatorul roman nu mai cumpara orice produs, ci cauta marcile preferate
10.12.2008, 18:44 469

"Romania va fi afectata de criza financiara in aceeasi masura ca si restul lumii, 2009 urmand a fi un an dificil. Piata iaurturilor mai are insa foarte mult pana isi va atinge potentialul, de aceea va continua sa inregistreze cresteri de doua cifre", declara Tzafrir Granat, vicepresedintele de marketing al companiei.
Potrivit lui Granat, numai anul acesta piata iaurturilor a inregistrat o crestere de 13% in volum si de 18% in valoare, in timp ce consumul per capita a ajuns de la 3,5 kilograme in 2007 la aproape 4 kilograme anul acesta.
Cu toate ca filiala locala a MUller se confrunta cu primele efecte ale crizei financiare la doar trei luni de la momentul intrarii in piata, reprezentantul producatorului german de iaurturi sustine ca planurile companiei nu s-au schimbat.
"Noi privim piata din punct de vedere al potentialului. Avem un plan de trei ani pe care il urmam, dar in acelasi timp urmarim tot ceea ce se intampla din punctul de vedere al competitiei si al obiceiurilor de consum. In acest moment evaluam fiecare pas pe care il facem, dar deocamdata nu schimbam nimic. Daca va fi nevoie sa facem modificari anul viitor, le vom face", spune el.
Granat sustine ca principalele trenduri ale pietei de iaurturi sunt in prezent cresterea consumului "on the go" (din mers), inregistrandu-se o majorare a vanzarilor la iaurturile de baut si la produsele inovative fata de cele traditionale.
"Consumatorul roman incepe sa fie mai implicat in achizitie si mai interesat de marca pe care o cumpara. Nu mai cumpara orice marca de iaurt gaseste pe raft, ci se plimba pe culoar pana gaseste marca preferata", afirma el.
Produsele cu care MUller a decis sa atace piata locala sunt insa situate pe segmentul premium, un segment care acum inregistreaza cresteri, dar care ar putea fi evitat anul viitor de consumatorii cu venituri medii in conditii de criza.
"Iaurtul este un produs de rasfat. Nu vorbim de masini scumpe, ci de un iaurt situat pe segmentul premium. Potentialul pietei va depasi efectele crizei care cu siguranta se vor simti si pe plan local si care vor afecta toate categoriile societatii", sustine Granat. Mai mult, reprezentantii MUller au ca obiectiv cresterea vanzarilor de iaurt prin intermediul magazinelor traditionale in viitorul apropiat.
"Produsele noastre au fost distribuite initial numai prin intermediul lanturilor de magazine internationale si supermaketurilor locale prin distribuitori directi si indirecti, insa vrem sa crestem prezenta noastra si in comertul traditional, potentialul nostru fiind de 50.000 de puncte de vanzare."
Spre comparatie, liderul pietei locale a iaurturilor, Danone Romania, isi distribuie produsele prin intermediul a 27.000 de magazine de proximitate, aproximativ jumatate dintre produsele companiei fiind comercializate in magazinele din comertul traditional.
MUller este prezent pe piata locala cu iaurtul simplu Bianco, iaurtul cu fructe Froop si gama de produse Muller Mix, care combina un iaurt cu cereale sau un preparat de fructe.
Potrivit lui Granat, marca Froop a castigat 5,2% din vanzarile in volum realizate pe piata iaurturilor cu fructe in doar trei luni de la momentul lansarii pe plan local.
"Dupa prima luna de la lansare, Froop avea o cota de piata de 1,2%, dupa doua luni ajunsese la 4,6%, iar acum, dupa trei luni de la lansare, detine 5,2% din piata iaurturilor cu fructe", afirma vicepresedintele MUller Dairy Romania.
Producatorul german a intrat in Romania prin intermediul unui joint-venture realizat cu grupul israelian Central Bottling Company (CBC) in prima parte a anului trecut. Din acest grup fac parte atat companii ca Prigat Israel, cel mai mare producator de bauturi racoritoare din Israel, cat si Coca-Cola Israel, Tara Israel (producator de lactate) si United Romanian Breweries Bereprod, producatorul local al brandului Tuborg si unul dintre primii cinci jucatori ai pietei berii.
Prin intermediul acestui joint-venture, MUller a inceput in 2007 productia lactatelor germane in cadrul companiei israeliene Tara si a anuntat ca intentioneaza sa aduca produsele MUller si pe pietele din Romania si Bulgaria.
Producatorul german a venit in Romania in urma cu un an, moment in care a stabilit operatiunile pe plan local si a demarat investitiile in cercetare, dar a inceput sa isi distribuie produsele pe plan local abia in august anul acesta, dupa infiintarea companiei MUller Dairy Ro.
MUller Dairy Ro are sediul in localitatea Bragadiru din judetul Ilfov, detinand in acelasi timp patru depozite in judetele Ilfov, Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi.
Producatorul are in acest moment peste 80 de angajati, urmand ca pana la finalul acestui an sa atinga 100 de persoane.
Cea mai mare parte a angajatilor vin din distributie si vanzari, din cei peste 80 de angajati doar presedintele companiei, vicepresedinte de marketing si directorul financiar fiind de origine israeliana.
Principalii competitori ai MUller pe plan local sunt filialele locale ale producatorilor Friesland, Danone, Lactalis si Tnuva, dar si producatorii locali Albalact si Covalact.
 
Tzafrir Granat, de la Prigat la Muller
Tzafrir Granat, 44 de ani, este licentiat in Business Management si are o experienta de peste 12 ani in marketing, avand de asemenea un MBA in marketing, absolvit in cadrul Manchester University din Tel Aviv, Israel. El a decis sa preia anul acesta pozitia de vicepresedinte marketing al Muller Dairy Romania, filiala locala a producatorului german de lactate, dupa mai bine de zece ani petrecuti in cadrul subsidiarei producatorului de bauturi racoritoare Prigat din Israel, cea mai mare companie de bauturi racoritoare din Israel, cu aproximativ 50% cota de piata. In perioada in care a facut parte din echipa de management a producatorului Prigat, el a detinut in primii cinci ani functia de marketing manager deputy, iar ulterior a ocupat pozitia de vicepresedinte marketing. Anterior, Granat a avut, timp de doi ani, atributii de Marketing and Sales Deputy Manager in cadrul diviziei de inghetata a filialei gigantului Nestle din Israel. Principalele responsabilitati ale lui Granat pe plan local sunt lansarea si consolidarea marcii de iaurturi Muller la nivel national, intr-o tara in care acest brand este aproape necunoscut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO