Companii

Un director cu ketchup in vene pentru McDonald's

09.12.2002, 00:00 25

Presedintele si directorul executiv al McDonald's Jack Greenberg a anuntat ca se va pensiona la sfarsitul acestui an, relateaza CNNmoney. Succesorul lui Greenberg va fi actualul vice-presedinte Jim Cantalupo, care este si directorul diviziei internationale a celui mai mare lant de restaurante din lume. "In istoria fiecarei companii vine un moment cand este bine sa predai stafeta si sa lasi unei noi echipe manageriale ocazia de a conduce, iar acest moment a sosit la McDonald's", a declarat Greenberg.
Jim Cantalupo este la McDonald's de 28 de ani, timp in care a inaugurat noi restaurante de la Moscova la Beijing, insa acum trebuie sa redreseze trendul descendent pe care s-a inscris profitul companiei in ultimii doi ani. Cantalupo (59 ani), care a pierdut cursa pentru functia de presedinte in fata lui Greenberg acum patru ani de zile, este vazut, de catre investitori si partenerii cu care McDonald's lucreaza an sistem de franciza, ca o persoana cu un control mai mare asupra operatiilor companiei decat Greenberg. Ei sunt de parere ca Cantalupo va trebui sa imbunatateasca calitatea produselor, sa scada timpul de asteptare al clientilor si sa incetineasca expansiunea. Toate aceste aspecte sunt cruciale pentru redresarea companiei, sunt de parere investitorii.
"Jim are mai mult ketchup in vene", spune Joe Casper, patronul companiei Casper care detine peste 50 de restaurante in franciza McDonald's in Tampa, Florida. "Greenberg nu a petrecut niciodata atat de mult timp in localuri. Acesta este punctul forte al lui Jim", conchide Casper.
De exemplu Cantalupo a reusit sa reziste la planul lui Greenberg de a oferi in restaurantele internationale produse personalizate sub sloganul "Made For You" deoarece ar fi incetinit servirea, spune Casper, care a lucrat cu Jim Cantalupo timp de peste 20 de ani.
"Acesta este un tip al carui trecut ca director este plin de succes", spune Lawrence Creatura, de la Clover Capital, fond de investitii care administreaza 1,7 mld. $ si detine actiuni McDonald's. "El este cel care a pus in fapte strategia care a facut din McDonald's o marca internationala", adauga Lawrence Creatura.
"Desi directori de talia lui cunosc bine compania, lor le poate lipsi acea perspectiva din exterior de care ai nevoie pentru a face schimbari", a declarat analistul Mark Kalinowski de la Salomon Smith Barney. Ca veteran al companiei, Cantalupo s-ar putea sa nu fie "marele agent al schimbarii" de care are nevoie McDonald's, a adaugat Kalinowski.
Investitorii care au vizitat restaurantele McDonald's din Europa a fost de parere ca atentia acordata de Cantalupo detaliului a contribuit la popularitatea restaurantelor, chiar si printre consumatorii pretentiosi. "Faptul ca are experienta internationala este important", a declarat Simon Burton, analist la Bank of America Capital Management, care detine actiuni McDonald's in valoare de 10,3 milioane dolari. "El si-a dorit functia cea mare si inainte. Acum a primit aprobarea", conchide Burton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO