Companii

Un producător de componente auto va crea peste 1.200 de locuri de muncă la Brăila

Un producător de componente auto va crea peste 1.200 de...

Autor: Dana Ciriperu

29.12.2014, 14:00 1413

Producătorul japonez de componente auto Yazaki, care are 5.000 de angajaţi în fabricile din România, ar putea crea peste 1.200 de locuri de muncă la Brăila unde intenţionează să construiască o fabrică de cablaje auto.

Numele producătorului Yazaki apare într-o listă a companiilor care au depus cereri de finanţare pentru a obţine ajutor de stat în baza unei noi scheme aprobate de Guvern în toamna acestui an. Producătorul de componente auto solicită un ajutor de stat de 21,6 milioane de lei pentru a crea 1.215 locuri de muncă.

În prezent cel mai mare angajator din Brăila este Spitalul Judeţean de Urgenţă urmat de constructorul de nave Vard, cu un număr mediu de aproape 1.900 de angajaţi în 2013. Yazaki ar putea deveni astfel al treilea mare angajator din judeţ.

„Brăila este un judeţ sărac, cu mulţi asistaţi social şi bugetari şi cu o economie la pământ. Agricultura este cea care mai mişcă în acest judeţ, aceasta este baza economiei“. Aşa descria judeţul, Eugen Cîrligea, proprietarul companiei de distribuţie şi transport de carburanţi pentru autovehicule Comision Trade, cea mai mare companie din Brăila, un judeţ ocolit până în prezent de investiorii străini (doar şantierul naval deţinut de Vard se află în topul marilor firme).

Investiţia grupului japonez la Brăila ar aduce o gură de oxigen în economia judeţului, în care industria generează în prezent doar 22% din cifra de afaceri de 1,7 miliarde de euro a companiilor. Afacerile din comerţ sunt cele care susţin businessul din Brăila, la fel cum se întâmplă şi în alte 24 de judeţe ale României.

Producătorii de componente auto au devenit în ultimii ani printre cei mai mari anga­ja­tori din economie, ca urmare a cererii crescute venite de la export. În 2013, o treime din cei mai mari 100 de expor­ta­tori din economie erau producători de com­po­nente auto, iar Yazaki s-a aflat pe locul 44 în acest clasament, potrivit informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Ziarul Financiar a scris în octombrie despre planurile de extindere ale Yazaki, grup cu afaceri de 340 de milioane de euro pe plan local, care intenţiona să deschidă două noi unităţi de producţie în Brăila şi în Urlaţi (judeţul Prahova), însă reprezentanţii companiei nu au comentat atunci aceste informaţii.  Anul trecut, în cadrul celor patru entităţi juridice ale Yazaki în România (în fabricile din Ploieşti şi Arad şi în punctele de lucru din Caracal şi din Timişoara) lucrau 4.700 de persoane.

 

Buget de 450 de milioane de lei anul pentru sprijinirea investiţiilor

Guvernul a avizat în septembrie ncă o schemă de ajutor de stat pentru companii având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Acordurile de finanţare vor putea să fie emise până în anul 2020, iar schema are un buget total de 2,7 mld. lei (600 mil euro), pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale. Bugetul maxim anual este de 450 mil. lei (100 mil. euro). 

Plata ajutoarelor de stat se va realiza în perioada 2015-2023. Ministerul Finanţelor, în bugetul căruia este inclusă schema de ajutor de stat, estimează că vor beneficia de aceste finanţări aproximativ 150 de companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO