Companii

Va putea genera agricultura ecologică un miliard de euro?

În România piaţa produselor ecologice se ridică la aproape 200 de milioane de euro anual

În România piaţa produselor ecologice se ridică la aproape 200 de milioane de euro anual

20.06.2010, 20:16 231

La începutul anului, 14 fermieri români au dus la târgulinternaţional BioFach de la Nürnberg, Germania, cereale, miere,fructe de pădure, ciuperci sau vin şi în trei zile au încheiatcontracte de 20 mil. euro. Ba mai mult, au semnat precontractepentru producţia de anul acesta, după cum spune preşedinteleasociaţiei Bio România, în condiţiile în care germanii plătescanual cinci miliarde de euro pentru a pune pe masă produse fărăchimicale şi produc doar de 1,5 mil. euro.

Cu o asemenea cerere, operatorii ecologicilocali, care produc si comercializeaza produse de aproape 200 demilioane de euro, ar putea avea piata de desfacere deja asigurata.Piata cere insa produse pe care romanii nu le pot livra inca decatintr-o foarte mica masura - cereale integrale, branzeturi, fructesi legume- pentru ca fermierii inca se mai feresc sa inceapa unbusiness eco.

PresedinteleTraian Basescu anunta in campania electorala ca agriculturaromaneasca poate hrani 80 de milioane de persoane. Faraingrasaminte chimice, terenul agricol ar putea hrani 40 de milioanede oameni, adica toata populatia tarii si inca pe atat.

"O treime din suprafata agricola a Romanieieste abandonata, o treime o reprezinta fermele de subzistenta sidoar o treime este folosita intensiv pentru agricultura. Dacaprimele doua treimi ar fi convertite, am avea sansa de a iesi dincriza si de a nu mai intra niciodata. Daca 30% din suprafata estenecultivata de atata timp, perioada de conversie este mult maimica, se reduce la un an. Asta inseamna ca intr-un an putem produceeco", este de parere Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania.

Producatorii sunt insa realisti: "Potentialulnostru este de 1,5- 2 milioane de hectare cultivat in sistem bio.In momentul de fata, suprafata agricola certificata este de 240.000de hectare, dar am putea ajunge la cel putin 10% din suprafatatotala agricola in trei-cinci ani daca Romania va primi subventiipentru productia bio, separat decat subventia pentru agriculturaconventionala", a declarat Ioan Toncea, presedintele AsociatieiRomane pentru Agricultura Durabila. Asta ar insemna aproape unmiliard de euro, cel putin.

Produse mai scumpe decat cele conventionale

Anul acesta,chiar daca a crescut suprafata cultivata ecologic cu 20.000 dehectare, numarul operatorilor a scazut pentru prima oara de cand ainceput sa se produca in acest sistem de la 4.500 de producatori,procesatori sau comercianti la 3.800 de persoane inregistrate inagricultura ecologica. Cauza ar putea fi lipsa subventiilor, inconditiile in care costurile cu forta de munca, certificarea,inspectia sunt foarte mari.

"Productia este mai mica, iar costurile ajungsa fie uneori mai mari decat incasarile cu 200-300 de euro, chiardaca preturile sunt mai ridicate decat pentru produseleconventionale. Mierea se vinde cu 10%-15% mai mult, iar produselede origine animala cu 50%-100% pentru ca si costurile sunt maimari, tinand cont de perioada de hranire a animalelor", spuneCioceanu, de la Bio Romania.

Romania nu primeste subventii speciale pentruagricultura ecologica, decat prin intermediul proiectelor depuse incadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. In Europa,subventia pentru agricultura ecologica este in medie de 250-300 deeuro.

Fermierii greci primesc 600 de euro daca alegsa cultive fara chimicale. Mai mult, suprafetele in conversieprimesc subventie dubla pentru ca in perioada respectivaagricultorii nu au voie sa vanda produsele.

Contracte la export

In urmatoriitrei ani, potentialul agriculturii ecologice este de 10% dinsuprafata arabila, un impuls fiind dat si de cresterea subventiilordirecte la peste 200 de euro/ha.

"Am inceput sa cultivam in 2000, pana acum 3-4ani am avut probleme cu valorificarea, pana am iesit la export. Inafara de flora spontana avem 150.000 de hectare cultivate in sistembio. Daca la inceput cultivam grau comun, din 2005 fermierii s-auaxat pe grau pentru paste fainoase. In Deva s-a deschis o fabricacare produce paste fainoase cu ardei, spanac sau rosii, foarteapreciate de italieni. In paralel, cererea a crescut pentru melci,miere, branzeturi sau vin. La oua, de exemplu, cererea depaseste de5 ori oferta la intern", spune Toncea.

Mai mult ca in agricultura conventionala,producatorii de ecologice au inteles ca sunt rentabili daca seasociaza. In Brasov, Escor Prod a asociat 236 de ferimieri pentruproductia de melci. In Sibiu 10 tineri au pus la comun productia debranzeturi, legume, oua, carne de vita si ceaiuri si au deschis unmagazin eco Biocoop. Si Mitropolia Ardealului vrea sa ateste totterenul pe care il detine ca fiind bio, pentru a fi certificati sirecunoscuti ca agricultori ecologici.

Romanii mananca produse eco dinimport

In prezent, sipiata produselor ecologice este dominata de importuri, dar vinaeste a producatorilor, spun distribuitorii. " Producatorii nu auincredere in piata romaneasca de desfacere, vor sa stabileascacontacte cu comerciantii pe cont propriu, dar isi dau seama ca nuau unde sa le vanda la pretul stabilit initial si multi renunta. Nuexista o continuitate a aprovizionarii", declara Radu Panait, careimporta produse ecologice, ca biscuiti, napolitane, musli, masline,conserve, prin intermediul companie Natura Land. Panait, careapeleaza la Brazilia si Europa pentru a aduce produsele perafturile supermarketurilor si hipermarketurilor locale, este de parere ca un numar maimare de magazine bio ar promova produsele si ar determinaproducatorii sa vina mai des cu oferta. Natura Land, care a rulat un milion deeuro in 2009, distribuie o cantitate de 10-20 de ori mai mare decatin 2002, cand a inceput afacerea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO