Companii

Valmar, Porsche: TVA ar trebui sa fie deductibila pentru toate autovehiculele in proportie de 70%

Valmar, Porsche: TVA ar trebui sa fie deductibila pentru toate autovehiculele in proportie de 70%

Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania si vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile

15.06.2009, 00:00 26

Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania, cel mai mare jucator de pe piata importurilor auto, care mai detine si functia de vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, spune ca in prezent cele mai eficiente masuri pentru sustinerea industriei auto nu mai sunt cele directe, precum programul „Rabla", ci masurile care sustin intreaga economie.

„As extrapola aceste idei la ce masuri ar trebui adoptate pentru salvarea economiei, nu doar a industriei auto. Masurile adoptate cu privire la piata auto sunt in limita normalitatii, precum programul pentru innoirea parcului auto", a spus Brent Valmar, cel care conduce un business care a depasit in 2008 pragul de 1 mld. euro pentru al doilea an consecutiv, potrivit estimarilor ZF.
In conditiile in care in primul trimestru al acestui an jucatorii din piata auto estimau pentru 2009 un nivel de 150-180 de autoturisme atat Dacia, cat si importuri, acum acestia si-au refacut estimarile la 130.000 de unitati, volum similar cu cel al anului 2003, in scadere cu peste 50% comparativ cu nivelul de 270.000 atins in 2008.
In prima etapa a programului „Rabla" s-au comercializat aproximativ 12.000 de autoturisme, pragul de 10.000 de unitati fiind depasit dupa ce cota Dacia, initial de 1.731 de masini, a fost majorata la un total de 5.693 de unitati.
Programul Rabla, o „catastrofa"
„Prima etapa a programului „Rabla" a fost o catastrofa, cu doar 12.000 de masini vandute. A fost o dezamagire pentru cei care si-au pus sperante mari in acest program pentru a-si lichida stocurile. A fost o dezamagire si pentru ca s-a constatat ca nu aceasta era problema in piata", a spus Valmar.
In conditiile in care intre anii 2005 si 2008 s-au comercializat prin programul „Rabla" aproape 70.000 de autoturisme, Brent Valmar este de parere ca in cadrul programului se califica in prezent din ce in ce mai putini, cei care detin in prezent o rabla neavand fonduri suficiente pentru a acoperi diferenta in cazul unei masini noi.
„Inca de la demararea programului am identificat ca lucrurile nu merg in directia dorita si am demarat discutii cu autoritatile in vederea extinderii acestuia la persoane juridice, vehicule comerciale si leasing. Volumul ar creste in special sustinut de leasing", a subliniat Valmar.
Ca masuri pentru sustinerea economiei APIA a incercat sa convinga autoritatile sa nu se recurga la suprataxare, potrivit vicepresedintelui asociatiei.
„Noile masuri fiscale nu numai ca nu incurajeaza industria, dar nu ajuta la stabilizarea situatiei in cadrul retelelor de distributie. Sunt multi dealeri care sunt apasati de credite mari", a spus Valmar.
Piata a fost inselatoare in aprilie
Potrivit vicepresedintelui APIA, asociatia a propus ca, pentru a elimina toate neclaritatile cu privire la deductibilitatea TVA in ceea ce priveste cheltuielile cu achizitia si intretinerea parcului auto al firmelor, taxa pe valoarea adaugata trebuia sa fie deductibila pentru toate autovehiculele in proportie de 70%, procent care reprezinta utilizarea in interes de serviciu a masinii respective.
„Ce am propus ar fi eliminat neclaritatile cu privire la deducerea TVA. O alta masura care ar fi trebuit luata in calcul ar fi fost eliminarea deductibilitatii incepand cu o anumita capacitate cilindrica. Cine vrea o masina cu un motor de 6,0 litri spre exemplu vrea pentru confortul personal si nu in interes de serviciu", a subliniat Brent Valmar. Potrivit statisticilor APIA aproximativ 70% din piata auto locala o reprezinta achizitii realizate catre persoane juridice.
Consecintele noilor masuri s-au vazut la nivelul lunii mai, atunci cand piata si-a accelerat declinul.
„La nivelul lunii aprilie piata a dat semne ca situatia se indreapta catre un volum „normal", dar la nivelul lunii mai declinul s-a reluat", a spus Valmar, in conditiile in care cu o saptamana inainte de finele lunii mai principalii jucatori din piata estimau ca vanzarile vor fi cu 20% mai mici decat in luna aprilie.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO