Companii

Valvis spune ca are finantare de la banci pentru un proiect de 100 mil. € in energie

Valvis spune ca are finantare de la banci pentru un proiect de 100 mil. € in energie
01.03.2010, 23:05 43

Omul de afaceri elvetian Jean Valvis, creatorul brandurilorDorna si LaDorna, spune ca are totul pregatit pentru a demara unproiect de energie regenerabila in valoare de peste 100 de milioanede euro, inclusiv finantarea din partea bancilor, dar ca lipsacadrului legal intarzie nejustificat demararea proiectului.

"Este inadmisibil ca dupa un an si jumatate dupa ce a fostpublicata Legea 220 in octombrie 2008 (legea pentru stabilireasistemului de promovare a producerii energiei din surseregenerabile de energie - n.r.), sa nu fie publicate normele deaplicare. Nu mi s-a intamplat in viata mea sa am studiu defezabilitate, finantare asigurata din partea bancilor, terenuri,proprietati si sa nu pot lua o decizie din cauza lipsei cadruluilegal".

Omul de afaceri spune ca proiectul din energie va fi finantat demai multe banci.

"Vin la mine bancile si imi spun «te pot finanta si eu cu 15-20milioane» si eu le spun ca trebuie sa mai astept clarificarealegii. Daca in martie s-ar publica normele, in martie demarezproiectul".

Creditele de la banci se ridica la peste 70 de milioane de euro,potrivit estimarilor ZF in conditiile in care Valvis afirma castructura finantarii va fi identica celei folosite in businessul cuape minerale.

Pentru fabrica de apa minerala Aqua Carpatica, investitie invaloare de 12,5 mil. euro, omul de afaceri a luat de la BCR 9,2mil. euro, respectiv o finantare care acopera in jur de 70% dinproiect. Aqua Carpatica va iesi pe piata in luna iulie, dupa cum aprecizat ieri antreprenorul elvetian de origine greaca. Restul deaproximativ 30% din proiectul de energie regenerabila va fifinantat din surse proprii, Valvis fiind implicat singur in aceastaafacere.

Jean Valvis este unul dintre oamenii de afaceri cu cel mai multcash, dupa ce a vandut in 2008 afacerea cu lactate LaDorna pentrumai mult de 80 mil. euro.

Valvis a planificat aceasta investitie pentru anii 2010-2011,insa refuza sa ofere mai multe detalii despre proiect.

Dupa ce au existat declaratii potrivit carora ar fi vorba deenergie eoliana, Valvis evita acum sa confirme despre ce fel deenergie regenerabila ar fi vorba: eoliana, solara sau hidro. Spuneinsa ca proiectul de energie regenerabila va avea o capacitate de100-150 de Megawati, dar nu da informatii despre locatie sau numelebancilor finantatoare.

Intre timp, omul de afaceri se ocupa de businessul din industriavinului, prima investitie concreta realizata dupa exitul dinafacerea LaDorna in aprilie 2008, business preluat de grupulfrancez Lactalis.

Intr-o luna de zile vor iesi pe piata trei sortimente de vinuridin podgoriile Samburesti pe care le-a cumparat in urma cu trei anisi in care vrea sa investeasca 18 mil. euro. Pana acum, au fostinvestiti 8-9 mil. euro in reinnoirea plantatiilor. Chateaux Valvisse va gasi doar in restaurante, in timp ce Domeniile Samburesti siSamburel de Olt vor fi distribuite in supermarket.

Bancile mai gasesc bani pentru energie

Pe o piata in care majoritatea executivilor, dar siantreprenorii se plang de dificultati in obtinerea de credite dinpartea bancilor, energia ramane totusi unul dintre sectoarelefinantate de marile banci din Romania, in conditiile in caresectorul se afla in plina dezvoltare, iar pe partea de energiiregenerabile primele proiecte de mari dimensiuni sunt inca la fazade constructie.

De cealalta parte, institutiile financiare sunt mult maireticente la proiecte in imobiliare sau auto, cele mai afectatepiete in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO