Companii

Vanzarile Kronospan Sebes au scazut cu 20%

26.10.2009, 23:13 81

Conducerea companiei Kronospan Sebes, parte a grupului austriacKronospan si unul din principalii jucatori de pe piata prelucrariilemnului, a revizuit in scadere estimarile pentru 2009, luand incalcul un declin de 20% al vanzarilor fata de 2008.

"In primul semestru am inregistrat a scadere a cifrei de afacericu 20%, cu toate acestea ne dorim ca pana la finele anului situatiade pe piata sa se stabilizeze pentru ca avem deja semnale pozitivein acest sens. Cu toate ca am prognozat pentru acest an un nivelsimilar al vanzarilor cu cel din 2008, nu excludem posibilitatea sascada cifra de afaceri din acest an cu 20% fata de anul trecut", aspus Oana Bodea, director de comunicare in cadrul KronospanRomania.

Cifra de afaceri a Kronospan Sebes a ajuns anul trecut la 714milioane de lei (194,1 milioane de euro), cu 8% mai mult fata deanul precedent. "Reducerea productiei, a numarului de locuintefinalizate, a tranzactiilor imobiliare, inasprirea conditiilor decreditare au dus la scaderi importante ale cererii pe piatainterna, scaderi care s-au inregistrat si la export. Toate acesteai-au afectat pe producatorii de mobila in mod diferit, clientiinostri inregistrand scaderi ale afacerilor de la 20% pana la 50%",a spus Oana Bodea.

Potrivit reprezentantilor companiei din Sebes, piata de mobilierdin Romania s-a ridicat anul trecut la 1,3 miliarde de euro.

Conform datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania,consumul de mobila s-a diminuat in primul semestru al anului cuaproximativ 27%.

Reprezentantii Kronospan spun ca regresul pietei de mobila afost resimtit si de compania din Sebes mai ales in primele luni aleanului, insa incepand din a doua parte a anului situatia s-a maistabilizat, iar tendinta pietei este in usoara crestere.

La Sebes, Kronospan produce PAL (placi aglomerate din lemn) siMDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principal inindustria mobilei. Volumul productiei a fost anul trecut de 723.000de metri cubi de PAL si 314.000 de metri cubi de MDF, nivel similarcu cel din anul precedent.

Reprezentantii companiei spun ca aproximativ jumatate dinproductia de placi merge la export.

Numarul angajatilor companiei s-a mentinut constant anul trecutla 506 oameni, iar oficialii companiei spun ca nu exista in acestmoment niciun plan de reducere a personalului.

"Criza a fost intr-adevar o piatra de incercare dar am reusit sagasim solutii pentru a evita reducerile de personal."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO