Companii

Vanzarile Zentiva s-au redus cu 44,1% in T1

20.05.2008, 21:15 10

Vanzarile nete ale producatorului farmaceutic ceh Zentiva in Romania au scazut in primul trimestru cu 44,1%, la 340,7 mil. coroane cehe (13,6 mil. euro), pe fondul schimbarii strategiei de dezvoltare pe piata romaneasca si deprecierii leului in raport cu moneda ceha.
In raportul de vanzari publicat in luna aprilie, Zentiva estima o scadere cu 40% a vanzarilor de pe piata romaneasca.
"In Romania, Zentiva a continuat sa-si consolideze pozitia detinuta pe piata, prin reechilibrarea strategiei anterioare bazata pe un ritm ridicat de crestere cu un accent mai mare pe generarea de flux de numerar. Aceasta initiativa a inceput in trimestrul al treilea din 2007, cu scopul de a reduce expunerea companiei la provizioanele pentru datoriile riscante", se arata in raportul financiar al companiei cehe.
Exprimate in lei, vanzarile din Romania au coborat cu 31,3% in perioada mentionata. Rezultatele includ atat evolutia medicamentelor produse pe plan local, cat si pe cele importate de la alte fabrici ale Zentiva. Vanzarile brute ale Zentiva in Romania au scazut cu 42,4% in primul trimestru, la 378,4 mil. coroane cehe (15,07 mil. euro). Totusi, concentrarea pe fluxul de numerar a permis companiei sa-si reduca semnificativ gradul de expunere la datoriile riscante.
Creantele companiei s-au plasat la 1,2 miliarde de coroane cehe (47,8 mil. euro) la sfarsitul primului trimestru, in scadere de la 2,5 miliarde de coroane cehe (99,6 mil. euro) la finele perioadei similare din 2007.
"Printre medicamentele care au inregistrat performante bune pe piata din Romania se numara Simvacard si medicamentul pentru tratarea ulcerului Helicid", se arata in raportul companiei. Cea mai mare contributie la vanzarile Zentiva Romania au avut-o insa brandurile locale, precum Algocalmin si Antinevralgic P.
Numarul de angajati ai echipei de vanzari s-a plasat la sfarsitul primelor trei luni la 198 de persoane, cu 22% mai putin decat la finele perioadei similare din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO