Companii

Vanzatorii privati de energie continua sa faca profituri uriase. Energy Holding si-a majorat castigul de peste sase ori

Vanzatorii privati de energie continua sa faca profituri uriase. Energy Holding si-a majorat castigul de peste sase ori
01.09.2009, 00:00 289

Energy Holding a ramas si anul trecut cel mai influent trader de energie privat in ciuda faptului ca pierderea unor contracte de alimentare pentru clienti uriasi, cum ar fi Petrom si Oltchim, a generat incasari mai mici cu 100 de milioane de euro fata de 2007.

In total, cei mai mari traderi de energie privati au ajuns anul trecut la afaceri de circa 580 de milioane de euro, in usoara scadere comparativ cu 2007, mai ales din cauza efectului pe care Energy Holding l-a exercitat asupra clasamentului. In acest interval de timp insa, trei companii din acest top au avut cresteri spectaculoase ale profitului net.

Majoritatea caselor de comert cu energie electrica au fost infiintate la inceputul anilor 2000. Practic, aceste companii indeplinesc rolul unui intermediar in relatia dintre producatorul de energie si consumator. Multe dintre aceste afaceri s-au dezvoltat dupa ce traderii de energie au reusit sa incheie contracte pe termen lung cu producatorii locali de energie electrica, la preturi extrem de avantajoase. Acest lucru i-a scos de multe ori din ecuatie pe furnizorii clasici de energie, respectiv pe Electrica si filialele sale. Avand in cont contracte cu energie ieftina pe termen lung, dar si o structura mult mai flexibila in comparatie cu Electrica, traderii de energie au reusit de-a lungul anilor sa-si treaca in conturi afaceri de sute de milioane de euro si profituri pe masura.

Lider de clasament in ceea ce priveste cresterea castigului este din nou Energy Holding, care a ajuns la 24,4 milioane de euro acumulati in 2008, in contextul in care in 2007 profitul net al companiei era de 3,9 milioane de euro. Buzmann Industries si Elcomex EN au inregistrat si ele cresteri semnificative ale profitului de 76,6%, respectiv 100%.

"Anul trecut a fost unul de crestere pentru majoritatea industriilor, asa ca este explicabila cresterea cifrei de afaceri pentru majoritatea companiilor din acest top. Totodata, cred ca si anul acesta majoritatea traderilor privati vor reusi sa-si mentina profiturile in ciuda a ceea ce se intampla acum in piata", crede Jean Constantinescu, analist al pietei de energie si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

 

Transfer de contracte

Comparativ cu anul trecut, cand Energy Holding controla circa 6% din vanzarile de energie catre segmentul concurential, anul acesta compania a disparut din rapoartele ANRE, locul sau fiind luat de EHOL Distribution.

EHOL Distribution a fost infiintata la jumatatea lui 2008 si, potrivit unor surse din piata, pe numele acestei companii a fost transferata cea mai mare parte a contractelor cu energie apartinand Energy Holding. Recent, EHOL Distribution a fost cumparat de catre grupul energetic elvetian Alpiq, cu afaceri de circa 10 mld. euro.

In perioada 2000-2004, Energy Holding a incheiat contracte directe de achizitie de energie cu cel mai ieftin producator local, Hidroelectrica. Energy Holding a fost pusa pe picioare de catre controversatul Bogdan Buzaianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, in perioada guvernarii lui Adrian Nastase. 

Elvetienii de la Alpiq sunt la a doua achizitie, inainte de a prelua EHOL cumparand la sfarsitul anului 2007 un alt trader local, Buzmann Industries. Compania a ajuns anul trecut al doilea cel mai mare trader privat de energie electrica in functie de cifra de afaceri, cu un business de 117,6 milioane de euro si un profit net de 13,6 milioane de euro, cu 76,6% mai mare comparativ cu cel din 2007.

Un angajat Petprod aduce venituri de 29 mil. euro

Petprod, compania care ocupa al treilea loc in clasamentul primilor cinci traderi de energie dupa cifra de afaceri, are cei mai productivi angajati. Astfel, fiecare dintre cei trei salariati ai firmei a generat incasari de 29 de milioane de euro anul trecut.

Compania a raportat anul trecut un usor regres al cifrei de afaceri pana la 87 de milioane de euro, cu 5% mai mica fata de rezultatul din 2007, si un profit net de 1,2 milioane de euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO