Companii

Veniturile Farmexpert au crescut cu 15,7%, la 533 de milioane de euro

Autor: Ana Maria Petcana

16.05.2014, 00:00 357

La un curs valutar constant, compania a raportat o creştere cu 11,5% a veniturilor.

"În România, unde am cumpărat participaţiile minoritare în octombrie 2013, veniturile la curs valutar constant au crescut cu 11,5%, în principal prin extinderea cotei de piaţă. Aceasta, alături de creşterea productivităţii, au ajutat afacerea să-şi sporească profitul", se arată în raportul Alliance Boots.

În anul fiscal 2012/2013, Farmexpert a avut venituri de 375 milioane lire sterline (443 milioane euro), reprezentând o scădere cu 1,1% faţă de anul anterior.

Farmexpert ocupă locul 10 la nivelul diviziei de distribuţie a grupului britanic, în funcţie de ponderea în venituri, după Franţa, Germania, Marea Britanie, Turcia, Spania, Olanda, Rusia, Egipt şi Cehia.

Distribuitorul are şase depozite la nivel naţional, în Bucureşti, Ploieşti, Iaşi, Braşov, Cluj şi Timişoara, şi 14 birouri de reprezentanţă. Portofoliul companiei cuprinde peste 7.000 de medicamente, din care 52% OTC (fără prescripţie medicală) şi 48% Rx (cu prescripţie medicală).

Farmexpert ocupă locul doi pe piaţa distribuţiei de medicamente din România, concurând cu firme precum Mediplus, Farmexim, Fildas şi Polisano.

Compania a fost fondată în 1996 de omul de afaceri Eugen Baciu, care a vândut în 2006 primul pachet de 60% din acţiunile companiei, către ANZAG, pentru 29,2 milioane de euro. În 2012, ANZAG a mai cumpărat 20% din distribuitorul român ajungând la o participaţie de 80%. Pentru acest pachet, grupul a cheltuit 35,5 milioane de euro, sumă care cuprinde atât preţul plătit către Eugen Banciu, cât şi cheltuielile aferente achiziţiei.

La finele lunii ianuarie 2013, acţionarul majoritar al ANZAG, grupul britanic Alliance Boots, a anunţat achiziţia integrală a companiei germane, iar în octombrie anul trecut britanicii au cumpărat şi restul de 20% din Farmexpert de la Banciu, în prezent deţinând integral compania.

Potrivit rapotului grupului, Alliance Boots a cheltuit anul trecut 166 milioane lire sterline (203 milioane euro) cash în principal pentru achiziţia participaţiilor mioritare la Hedef Alliance Holding A.S. din Turcia şi Farmexpert DCI.

Alliance Boots este prezent în peste 25 de ţări şi a avut anul trecut venituri de 23,4 miliarde lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO