Companii

Voucherele de vacanţă ar putea fi date din bugetul de stat şi angajaţilor din privat începând cu 2024. Adrian Benţa: „Va fi un efort bugetar şi trebuie găsită o sursă de finanţare“

Voucherele de vacanţă ar putea fi date din bugetul de...

Autor: Miruna Diaconu

13.03.2023, 09:30 1237

♦ Proiectul legislativ prevede un efort bugetar de 6 miliarde lei anual, având în vedere că angajaţii din privat vor beneficia de 1.450 lei pe an.

Voucherele de vacanţă ar putea fi date şi pentru angajaţii din privat, la fel cum beneficiază şi angajaţii din privat, tot din bugetul de stat. Proiectul legislativ prevede că acest beneficiu ar intra în vigoare din 2024, care este şi an electoral. Efortul bugetar ar fi de 6 miliarde lei pe an.

Adrian Benţa, consultant fiscal, este de părere că o astfel de lege ar fi o chel­tuială în plus, însă este o măsură justă pentru angajaţii din privat care nu be­neficiază de astfel de vouchere, ca cei de la stat, deşi plătesc contribuţii la stat. „Va fi un efort bugetar, va trebui găsită o sursă de finanţare pe lângă deficitul bugetar enorm. Totuşi, din punct de vedere social, este o măsură justă pentru că trebuie să recompenseze şi acei salariaţi care lucrează în privat şi suportă salariile celor de la stat, dar deja beneficiază de astfel de vouchere. E o lege populistă, care pregăteşte următoarele alegeri, dar, uneori, şi aceste legi populiste au efecte benefice“, spune Adrian Benţa.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată faptul că „efortul buegtar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor circa 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de circa 6,09 miliarde lei“. Cu toate acestea, conform datelor INS, în România există aproape 3,8 milioane de salariaţi, pe când 4,2 este numărul contractelor de muncă. În lege nu este precizat dacă beneficiul va fi dat pe fiecare contract sau pe fiecare angajat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO