Companii

Zaharul Oradea a inregistrat afaceri in scadere cu 45%

24.05.2007, 17:57 53

Compania Zaharul Oradea, parte a grupului germano-francez Cristal Diamant, a realizat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de 2,68 milioane de euro (9,1 milioane de lei), valoare reprezentand o scadere de 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator s-a cifrat la 4,64 milioane de euro (16,3 milioane de lei).
"Scaderea inregistrata este generata de intrarea companiei pe sistemul de productie bazat pe cote alocate", a declarat pentru ZF Transilvania Corneliu Pentilescu, manager general al fabricii din Oradea.
Ca urmare a rezultatelor pe primul trimestru, conducerea companiei estimeaza pentru acest an o scadere totala de 15% la nivelul cifrei de afaceri.
Zaharul Oradea producea anul trecut 100.000 de tone, iar pentru acest an companiei i s-a alocat o cota de 65.000 de tone.
Potrivit reprezentantilor companiei, Zaharul Oradea a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 65 de milioane de euro, fata de 28 de milioane de euro, cifra realizata in 2005.
"Factorii care au influentat aceasta evolutie au fost majorarea pretului de vanzare al zaharului, dar si cresterea volumului vanzarilor", a precizat Corneliu Pentilescu.
Pe langa reducerea productiei, conducerea companiei a mai anuntat ca anul acesta se va renunta si la activitatea de export, care anul trecut a inregistrat o crestere de 35%, comparativ cu 2005, reprezentand o valoare de aproximativ 2,25% din cifra de afaceri realizata anul trecut. Principala destinatie pentru exporturile companiei oradene era Ungaria.
In ultimii ani, compania oradeana a investit aproximativ 6 milioane de euro in cresterea productivitatii si in crearea de noi ambalaje. De asemenea, la sfarsitul lui 2005, compania a realizat o majorare de capital social in valoare de 25 de milioane de euro, bani care vor fi orientati tot inspre investitii.
Zaharul Oradea produce sub marcile Brilliant si Diamant, primul brand fiind ambalat doar la saci de 50 de kilograme, iar cel de-al doilea fiind prezent pe piata in peste sapte sortimente.
Potrivit propriilor estimari, compania Zaharul Oradea detine o cota de piata de aproximativ 14-18%, alti jucatori importanti pe piata zaharului fiind Agrana Romania si Zaharul Liesti. Potrivit statisticilor, consumul de zahar al Romaniei este de aproximativ 500 de mii de tone pe an, iar pe cap de locuitor consumul este de 25 de kg pe an.
Compania Zaharul Oradea are ca actionar majoritar grupul Cristal Diamant SAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO