Companii

Zece acorduri de peste 100 mil. € s-au semnat anul trecut în România

Zece acorduri de peste 100 mil. € s-au semnat anul...

Autor: Cristina Roşca

16.01.2018, 00:07 1169
Anul trecut s-au semnat peste 100 de tranzacţii, dintre care zece cu valoare de peste 100 mil. euro fiecare.

Cele mai importante zece tran­zac­ţii de anul trecut au avut o valoare cumu­lată de circa 2,2 mld. euro, potrivit unei analize a ZF. Estimarea are la bază valorile anunţate ale tranzacţiilor sau estimările din piaţă.

Cea mai importantă mutare a venit din energie, mai exact grupul italian Enel a plătit 401 mil. euro pentru 13,6% din E-Distributie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Nu a existat nicio megatranzacţie în 2017, respectiv un acord de peste jumătate de miliard de euro, deşi era aşteptată.

„Într-un context global şi euro­pean favorabil, ritmul de creştere eco­nomică a României a fost principalul factor determinant (care a atras investitorii pe piaţa locală - n.red.)“, este de părere Cornelia Bumbăcea, lider al echipei integrate de tranzacţii din cadrul companiei de audit şi consultanţă PwC România.

Estimările sunt însă optimiste şi pentru 2018. Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România este pe val de circa trei ani, evoluţia pozitivă a eco­nomiei în ansamblul său şi a consumului în particular a făcut ca atât investitorii strategici, cât şi cei financiari să îşi întoarcă privirea către România.

„Sunt mai mulţi jucători globali, strategici sau financiar-instituţionali, care se uită la oportunităţi în România sau care, cel puţin indirect, au facut recent sau sunt în curs să facă achiziţii, să lanseze proiecte“, crede Florian Nitu, managing partner al casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO