Constructii & Imobiliare

Americanii de la Mohawk, cu afaceri de 7,8 mld. dolari, vor să cumpere producătorul bulgar de plăci ceramice KAI, prezent şi în România

Americanii de la Mohawk, cu afaceri de 7,8 mld. dolari,...

Autor: Andreea Neferu

25.03.2015, 15:16 274

Mohawk Foreign Acquisitions, parte a grupului american Mohawk Industries, cu activităţi în domeniul comercializării de covoare, pardoseli laminate şi din lemn şi pardoseli ceramice, are în plan achiziţia producătorului bulgar de plăci ceramice KAI, prezent pe piaţa locală prin companiile KAI Ceramics şi Progress Ceramics, potrivit Consiliului Concurenţei, care de altfel analizează această tranzacţie.

Grupul KAI este în prezent controlat de fondul de investiţii american Advent prin intermediul Advent KAI Luxembourg Holding.

KAI are două fabrici în Bulgaria cu o capacitate instalată de producţie de 25 de milioane de metri pătraţi anual. Fabricile sunt situate la 140 de kilometri distanţă de Bucureşti.

Compania a înregistrat în 2013 vânzări pe plan local de circa 24 de milioane de euro, sumă care include atât veniturile realizate de subsidiara românească KAI Ceramics, cât şi vânzările directe din Bulgaria către România. Datele de la Ministerul Finanţelor indică pentru 2013 o cifră de afaceri de 10 milioane de euro pentru firma KAI Ceramics România.

Pe piaţa locală de plăci ceramice mai activează jucători precum Lasselsberger, Pazo Group sau Ceramica Lazăr.

Grupul Mohawk a înregistrat anul trecut vânzări de 7,8 miliarde de dolari la nivel internaţional, potrivit raportului pe 2014.

Potrivit publicaţiei bulgare Capital, americanii de la Mohawk vor plăti 195 de milioane de euro pentru grupul KAI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO