Constructii & Imobiliare

Andrei Rădulescu, BT: În construcţii, estimăm creşteri cu un ritm mediu anual de 2,3% în perioada 2018-2019

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania

Autor: Cristina Bellu

20.06.2017, 16:42 151

Scăderea agresivă a sectorului de construcţii înregistrată în luna aprilie exprimă persistenţa unui climat dificil în acest sector intensiv în capital şi forţă de muncă, pe fondul dinamicii nefavorabile a investiţiilor publice, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Astfel, potrivit datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la finele săptămânii trecute, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu o dinamică lunară de 7.6% în aprilie, cel mai sever ritm de declin din ianuarie 2016.

"Construcţiile noi, lucrările de reparaţii curente şi cele de reparaţii capitale s-au diminuat cu ritmuri lună/lună de 4.4%, 19.9%, respectiv 33% în aprilie, în timp ce, din perspectiva obiectelor de construcţii componentele clădiri nerezidenţiale, construcţii inginereşti şi clădiri rezidenţiale au scăzut cu  6.9%, 11.4%, respectiv 13.5% în aprilie.", arată analiza BT.

În dinamică, an/an, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 19.6% în aprilie (după creşterea cu 4.6% din martie), cel mai sever ritm de declin din decembrie 2016.

Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 5,7% an/an în aprilie, după trei luni de creştere. Totodată, reparaţiile curente şi cele capitale au înregistrat ritmuri de declin de 40.7% an/an, respectiv 43.6% an/an în aprilie.

Analiza pe obiecte de construcţii indică declinul lucrărilor de construcţii inginereşti pentru a 10-a lună la rând în aprilie, ritmul de scădere intensificându-se la 40.1% an/an, cel mai sever din decembrie.

De asemenea, lucrările de construcţii clădiri nerezidenţiale s-au ajustat cu 7.1% an/an în aprilie, după creşterea cu 7.4% an/an consemnată în martie.

Pe de altă parte, volumul lucrărilor de construcţii rezidenţiale s-a majorat cu 39.7% an/an în aprilie, dinamică în decelerare de la 71% an/an în martie.

Prin urmare, în perioada ianuarie-aprilie 2017 sectorul de construcţii a scăzut cu 5.8% an/an, pe fondul declinului componentelor reparaţii capitale (cu 22% an/an) şi reparaţii curente (cu 23.5% an/an).

La polul opus, lucrările de construcţii noi au consemnat un avans de 3.8% an/an.

"Din perspectiva obiectelor de construcţii se evidenţiază majorarea componentei clădiri rezidenţiale cu 68% an/an, susţinută de nivelul ridicat al cererii, determinat de majorarea veniturilor populaţiei, dinamica favorabilă a pieţei creditului (şi nivelul redus al costurilor de finanţare) şi efectul de avuţie (dat fiind nivelul record al preţurilor la activele financiare şi imobiliare).", explică Rădulescu.

Pe de altă parte, lucrările de clădiri nerezidenţiale au scăzut cu 7.3% an/an în primele patru luni ale anului curent, în timp ce volumul lucrărilor de construcţii inginereşti s-a redus cu 27.8% an/an, evoluţie determinată de declinul investiţiilor publice.

“În scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania previzionăm stabilizarea sectorului de construcţii pe termen scurt şi creşteri cu un ritm mediu anual de 2.3% în perioada 2018-2019.”, concluzionează  Andrei Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO