Constructii & Imobiliare

Despina Ponomarenco, fondator Romania Property Club: În ciuda contextului dificil din 2022, investiţiile imobiliare au continuat în marile oraşe regionale, iar dialogul cu autorităţile locale a devenit mai transparent

Despina Ponomarenco, fondator Romania Property Club: În...

Autor: Roxana Rosu

21.11.2022, 15:32 121

Oraşele regionale mari au continuat să atragă investiţii imobiliare în 2022, în ciuda contextului dificil, iar dintre oraşele primare, cele mai dezvoltate sunt Cluj şi  Timişoara, urmate de Braşov şi Iaşi, apoi Constanţa, a declarat Despina Ponomarenco, Fondator Romania Property Club în cadrul conferinţei ZF si ROMANIA PROPERTY CLUB: Polii de business ai Romaniei.

”Dintre oraşele secundare, Oradea este pe primul loc. Este şi singurul oraş în care investiţiile publice au luat-o inaintea celor private. Ei şi-au asigurat o infrastructură foarte bună”.

Investiţiile imobiliare au venit în urma cererii în creştere din partea companiilor şi sunt legate intotdeauna şi de dezvoltarea infrastructurii rutiere sau a aeroporturilor.

În cazul Capitalei, Despina Ponomarenco spune că există probleme pe partea de autorizare, dar totuşi este oraşul care atrage peste jumătate din piaţa imobiliară.

”Există însă potential pentru oraşele secundare. Vedem un dialog mai transparent cu autorităţile locale din aceste centre mari, ceea ce trebuie îmbunătăţit în Capitală”.

Ce a mai declarat Despina Ponomarenco în cadrul conferinţei:

Lansăm Romanian Property Club, gândit ca un pol care susţine dezvoltarea sustenabilă a oraşelor. Ne adresăm mai ales oraşelor precum Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa, unde vrem să punem accent pe colaborarea intre jucătorii implicaţi pe piaţa imobiliară şi dezvoltarea sustenabilă.

În ciuda contextului regional dificil din 2022, am observat că investiţiile imobiliare au continuat în marile centre regionale, acomodând nevoile companiilor. Aceste investiţii sunt legate intotdeauna şi de dezvoltarea infrastructurii rutiere, a aeroporturilor.

Bucureştiul are în prezent probleme pe partea de autorizare, dar totuşi este oraşul care atrage peste jumătate din piaţa imobiliară. Există însă potential pentru oraşele secundare. Vedem un dialog mai transparent cu autorităţile locale din aceste centre mari, ceea ce trebuie îmbunătăţit în Capitală.

Iaşi a devenit cel de-al doilea cel mai populat oraş după Bucureşti, cu aproape 400.000 de locuitori. Are un centru universitar puternic, ceea ce asigură forţă de muncă bine pregătită. Piaţa s-a dezvoltat mai ales pe partea de office şi rezidenţial, cu investitori importanţi, ca  cei de la Iulius şi Impact de exemplu.

Unul din principalii angajatori şi ocupanţi de birouri este Amazon cu un puternic centru R&D deschis aici. Pe lângă ei Cognizant, Conduent, CRF Health, Almaviva, HCL, Accenture, sau E.ON sunt principalii chiriaşi de birouri din Iaşi. Conform datelor CBRE stocul local de birouri a depăşit 200.000 mp, rată de neocupare situându-se în jurul valorii de 8%, iar chiria prime este 15 EUR.

Stocul de retail modern a ajuns la 156.100 mp, cu o chirie prime de 55 de EUR în mall-uri, 50 EUR pentru spaţii stradale şi 7-12 EUR pentru parcurile de retail. Principalele dezvoltări de retail ale oraşului sunt Palas Mall şi Iulius Mall, ambele din portofoliu Iulius Group şi Mall Moldova, în portofoliul Prime Kapital.

Potenţialul logistic al oraşului Iaşi este încă neexploatat, având în vedere infrastructură mai puţin dezvoltată din zonă şi accesul oraşului la rutele estice ale ţării. Stocul modern logistic este unul mic de 42.000 mp, cu o chirie de 4,2 EUR/mp.

La Cluj-Napoca stocul modern de birouri este de 350.000 mp, chiria prime se situează în jurul valorii de 15,5 EUR/mp lunar, iar rata de neocupare este de 8%. Printre principalii chiriaşi de birouri pe piaţă locală se numără Bitdefender, Bombardier, Porsche MHP, Accenture, Cognizant sau Steelcase.

Stocul modern de retail este de 157.600 mp, cu o chirie prime de 70 de EUR în mall-uri, 40 EUR pentru spaţii stradale şi 8-15 EUR pentru parcurile de retail. Proiectele dominante de retail din oraş sunt Iulius Mall şi Vivo! Totodată, anul acesta grupul Iulius a anunţat o dezvoltare mixtă de amploare pe fosta platfoma Carbochim. Proiectul, în prezent în faza de avizare, va integra una din cele mai mari zone comerciale din ţară, de peste 100.000 mp.

Clujul este un important nod industrial, care leagă graniţele de vest ale României cu regiunea centrală a ţării. Datele CBRE arată  stocul de spaţii moderne logistice la nivel de judeţ este de 423.000 mp, cu o chirie prime de 4,10 EUR/ mp şi o rată de neocupare de 6,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO