Constructii & Imobiliare

JLL: Companiile alocă până la 800 euro pe metru pătrat pentru amenajarea birourilor, în scopul atragerii şi retenţiei angajaţilor

Cezar Florea, Associate Director, Head of Project and Development Services JLL Romania

Cezar Florea, Associate Director, Head of Project and Development Services JLL Romania

Autor: Cristina Bellu

18.09.2017, 10:53 139

Spaţiul de lucru pe care companiile îl oferă angajaţilor a devenit un element esenţial în atragerea şi retenţia talentelor, ceea ce se reflectă şi în costurile alocate pentru amenajarea birourilor, care variază între 300 şi 800  euro pe metru pătrat, în funcţie de proiect şi de domeniul de activitate al beneficiarului.

”Dezvoltatorii, investitorii şi chiriaşii acordă o atenţie din ce în ce mai mare amenajării spaţiilor de birouri, în contextul modificărilor obiceiurilor şi aşteptărilor angajaţilor la şi de la locul de muncă. Astfel, vedem o intensificare a cererii pentru astfel de proiecte, în încercarea companiilor de a oferi cele mai bune condiţii de lucru pentru angajaţi. În funcţie de facilităţile şi serviciile incluse, companiile sunt dispuse să cheltuiască până la 800 euro/mp doar pentru amenajarea spaţiilor de birouri”, explică Cezar Florea, Associate Director, Head of Project and Development Services JLL Romania.

Bugetul pentru amenajarea spaţiilor de birouri diferă în funcţie de domeniul de activitate al chiriaşilor. Cele mai mari bugete fiind alocate de companiile din domeniul IT&C, unde lupta pentru atragerea talentelor este foarte mare.

Obligaţiile privind investiţiile în amenajarea birourilor pot fi diferite în funcţie de termenii agreaţi în contractul de închiriere. În unele cazuri, proprietarii clădirilor de birouri îşi asumă aceste costuri, ceea ce se va reflecta în nivelul chiriei, în timp ce în alte situaţii, chiriaşul este responsabil cu aceste cheltuieli.

”În ambele cazuri vedem o profesionalizare prin externalizarea coordonării acestor proiecte către companii specializate de project management, care pot oferi consultanţă tehnică şi recomandări având în vedere experienţa acumulată în cadrul proiectelor anterioare. Nevoile proiectelor variază foarte mult, iar ceea ce clienţii apreciază cel mai mult este expertiza pe care o poate oferi o echipă de project management”, spune Cezar Florea.

Potrivit unui studiu JLL realizat la nivelul EMEA, costul mediu de amenajare a spaţiilor de birouri din Bucureşti este comparabil cu cel din alte oraşe din Europa Centrală şi de Sud-Est, în condiţiile în care o companie plăteşte în Praga 530 de euro pe metru pătrat, iar în Varşovia şi Budapesta, costul ajunge la 500 euro pe metru pătrat. Costurile cresc însă în Europa de Vest, până la 880 de euro pe metru pătrat în Londra, la 835 euro pe metru pătrat în Frankfurt sau la 805 euro pe metru pătrat în Amsterdam.

”În ciuda evoluţiei tehnologice şi a creşterii nivelului de automatizare la care suntem martori în sectorul imobiliar, factorul uman rămâne elementul central din clădirile de birouri. Ca rezultat, crearea unei experienţe memorabile la locul de muncă este mai importantă ca oricând. Spaţiul de lucru pe care o companie îl pune la dispoziţie angajaţilor poate avea impact direct asupra nivelului de satisfacţie şi de productivitate la locul de muncă”, adaugă Cezar Florea.

Designul şi configurarea locurilor de muncă, precum şi strategia legată de real estate vor evolua astfel încât experienţa umană să fie în centrul spaţiilor moderne de lucru, arată studiul realizat de JLL.

”Înţelegerea ecosistemului în care operează şi lucrează angajaţii a devenit critic pentru succesul şi performanţa afacerii, având în vedere că implementarea doar a unor soluţii estetice în spaţiile de birouri nu mai este suficientă pentru a atrage şi reţine talente. Angajaţii vor un spaţiu care să-i inspire, să le permită munca în echipă, iar cerinţele merg până la asigurarea unor zone dedicate pentru servicii medicale sau pentru relaxare, precum săli de siestă sau de meditaţie, săli de consultaţii medicale – nutriţionist, estetician etc”, reiese din studiul realizat de compania de consultanţă imobiliară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO