Proprietăţi

Locuitorii din zona Berzei-Buzeşti se mută pe ultima sută de metri, cu buldozerele în stradă

Locuitorii din zona Berzei-Buzeşti se mută pe ultima sută de metri, cu buldozerele în stradă

Autor: Traian Terzianm

03.02.2011, 23:45 306

Pe Strada Berzei din Bucureşti, pe unde urmează să treacă"diametrala nord-sud" a oraşului, trei excavatoare dărâmau miercuridupă-amiază două case lipite una de alta. În ultimele săptămânibuldozerele au "tocat mărunt" în jur de 40 de construcţii pentru alărgi artera prin care se poate ajunge de pe strada Ştirbei Vodă înPiaţa Victoriei, planul fiind ca în final să se poată circula pe undrum cu trei benzi pe sens.

Demolatorii lucrează şi noaptea, când traficul rutier şipietonal este mai redus. Traversarea acelei zone cu maşinareprezintă la ora actuală o aventură, în condiţiile în care gropileformate pe lângă şina de tramvai nu au mai fost reparate de multeluni.

Paradoxal, cu toate că a fost anunţat de multă vreme proiectulde lărgire a şoselei şi demolarea clădirilor, încă există locuitoriai zonei care abia acum se mută, cu buldozerele la uşă.

Nicolae Tănase, un bătrân în vârstă de 60 de ani, spune cădeţinea în zonă un atelier de confecţii de plapume, saltele şitapiţerie încă de la sfârşitul anilor '90. Acum trei ani, cândpiaţa imobiliară era la apogeu, Primăria Capitalei i-ar fi oferitsuma de 50.000 de euro pentru a-l părăsi, însă bătrânul spune că nua acceptat.

După trei ani, un reprezentant al primăriei a bătut la uşaatelierului bătrânului şi i-a oferit suma de 25.000 de euro,spunându-i că în cel mult trei luni de zile trebuie să-lpărăsească. "M-au dat afară la fel ca pe toţi ceilalţi vecini aimei, deoarece vor să lărgească strada", spune acum Tănase. "Nu osă-l mai deschid în altă parte pentru că nu am bani. Chiria e multprea scumpă", a completat Tănase. El spune că nu a încasat banii şică este în proces cu primăria.

"Atât timp cat este vorba de o ordonanţă de guvern sau consiliulocal, demolările vor continua chiar dacă primăria este dată înjudecată de către proprietari. Discuţia este pe baza sumei, nu dacăproprietatea va fi demolată sau nu", a spus Sebastian Guţiu,managing partner la compania de avocatură Schoenherr şiAsociaţii.

Reprezentanţii primăriei nu au putut fi contactaţi ieri pentrucomentarii.

Şi singura benzinărie de pe Strada Berzei, care se afla în faţapieţei Matache, a fost desfiinţată.

"Nu ne-a anunţat nimeni încă dacă ne vor dărâma casa sau nu",spune un alt expropriat, Petrică Ciocoiu. "Vecinii din faţă auprimit bani şi acum îşi caută să se mute, sumele primite fiindcuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro/mp." Demolările au început dela finalul anului trecut şi vor continua până la eliberareatraseului pentru noul bulevard prin care bucureştenii din sud vorputea ajunge mai uşor la polul de birouri din Piaţa Victoriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO