Constructii & Imobiliare

Magistrala M4 de metrou: Primăria sectorului 4 lansează licitaţii pentru proiectarea şi construcţia staţiilor din tronsonul Gara de Nord-Gara Progresul, proiect pentru care vrea să atragă 2,5 mld. euro, bani europeni nerambursabili

Magistrala M4 de metrou: Primăria sectorului 4 lansează...

Autor: Cristina Bellu

19.02.2024, 16:25 1021

Procedura de licitaţie publică pentru proiectarea şi execuţia Magistralei M4 a metroului bucureştean dintre Gara de Nord şi Gara Progresul va fi lansată până la sfârşitul lunii februarie, potrivit reprezentanţilor primăriei.

Instituţia derulează proiectul alături de Ministerul Transporturilor, Metrorex, Consiliul Judeţean Ilfov şi Sectorul 5 al Capitalei, şi anunţă că a depus  deja cererea de finanţare de 2,5 miliarde de euro, bani europeni nerambursabili, care vor fi accesaţi prin ”Programul Transport” al Uniunii Europene 2021-2027.

“Având în vedere stadiul avansat în care se află acest proiect, semnarea contractului de finanţare este preconizată a avea loc într-un interval de cel mult 60 de zile, fapt ce va permite derularea rapidă a tuturor procedurilor premergătoare construcţiei efective”, spun reprezentanţii instituţiei.

Potrivit studiilor de specialitate deja întocmite, traseul noii linii de metrou M4 va avea 14 staţii, care vor fi amenajate pe o lungime totală de aproximativ 11 kilometri, între staţia Gara de Nord 2 şi staţia Gara Progresul, şi care va traversa teritoriul sectoarelor 1, 4 şi 5, precum şi al comunei Jilava din judeţul Ilfov.

Câştigătorii procedurii de licitaţie vor avea la dispoziţie opt luni pentru derularea primei faze de proiectare, astfel încât construcţia efectivă să poată fi începe cât mai rapid posibil. Ulterior, într-un interval de maximum 60 de luni, vor fi realizate, în paralel, pe tronsoane clar definite, atât procedurile de proiectare, cât şi cele de construire, spun oficialii primăriei.

„Investiţia în infrastructura de metrou  reduce din timpii petrecuţi de oameni în drum către serviciu, reduce poluarea şi devine pol de dezvoltare care poate aduce în zonă investitori, investiţii generatoare de venituri ce se traduc, în final, în locuri de muncă bine plătite şi în general, într-un trai mai bun pentru toţi bucureştenii”, spune Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO