Constructii & Imobiliare

Marian Petcu, director general Recon: Avem contracte cu plăţi întârziate până la 12 luni. Instituţiile statului trag de timp, nu plătesc, pentru că nu sunt bani; măsurile fiscale trebuie să aibă loc, dar trebuie gândite astfel încât producţia să meargă în continuare, iar economia să funcţioneze

ZF Investiţi în România-Craiova

Marian Petcu, director general Recon: Avem contracte cu...

Autor: Cristina Bellu

23.10.2023, 15:55 143

Marian Petcu, director general Recon, companie românescă care activează în domeniul construcţiilor civile şi industriale, consideră măsurile fiscale şi reducerea deficitului bugetar vor avea impact în evoluţia businessurilor.

“Deja suntem afectaţi de lucrul acesta. Pe unele dintre contracte avem plăţi întârziate de la 6 luni până la 12 luni. Instituţiile statului trag de timp, nu plătesc, pentru că nu sunt bani. Cred că şi statul este într-o situaţie obiectivă, trebuie să ia măsuri, şi din acestă cauză măsurile fiscale trebuie să aibă loc, dar trebuie bine gândite, astfel încât să lase producţia să meargă în continuare, să lase economia să funcţioneze”, a spus Marian Petcu prezent luni la evenimentul ZF Investiţi în România organizat la Craiova.

Alte declaraţii:

♦ Dacă nu mai avem capitalul pe care l-am investit în lucrările anterioare, să ducem la capăt proiectele actuale, să încasăm mai departe şi să primim banii pe care să-i investim, să plătim impozitele şi salariile, lucrurie se vor bloca undeva.

♦ Cel care cere scrisoarea de garanţie bancară trebuie să aibă o credibilitate, să arate că are un istoric de siguranţă. Pentru că îndeplinim aceste cerinţe, firma noastră are acces la scrisori de granţie din partea băncilor. O altă cerinţă este aceea ca proiectul pentru care ceri finanţare să fie fezabil. Trebuie să fii foarte atent unde te adresezi în licitaţie.

♦ O reorganizare administrativă la nivelul aparatului de stat ar fi benefică.

♦ Există şanse să trecem cu bine de anul următor, dar cu condiţia să nu apară alte piedici suplimentare. În toată conjunctura de crize, faptul că statul a blocat plăţile reprezintă un mare impediment. Noi suntem un IMM cu 300 de angajaţi şi cu 12 mil. euro pe an afaceri. Acum, avem de încasat peste 1 mil. de euro restanţe cu vechime mare plus 1 milion de euro în limita scadenţei. Avem linii de credit bune şi avem din ce să ne finanţăm, dar acest lucru nu poate să dureze la nesfârşit. Şi banca este atentă la posibilităţile noastre. Băncile ne-au ajutat până acum. De asemenea, un mare ajutor a venit şi din partea creditelor bonificate – IMM Invest şi GarantConstruct, programe care ar trebui regândite şi extinse.

♦ Un program de scrisori de garanţie din partea statului ar fi ceva bun, dar nu cred că este fezabil. Statul ar trebuii să-şi plătească datoriile restante în primul rând şi să nu blocheze activitatea economică. Poate să crească taxele, să ghidoneze cu inflaţia, dar să nu blocheze economia.

♦ Comunicăm frecvent cu banca. Când anticipăm că vom avea probleme într-o perioadă previzibilă, anunţăm banca şi încercăm împreună să găsim soluţii. Modul de plată electronic ne-a uşurat foarte mult, chiar a scăzut numărul de personal angajat în contabilitate. Trebuie să ne mărim competenţele digitale atât la nivel personal cât şi la nivelul angajaţilor noştri.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO