Constructii & Imobiliare

Polul de business Politehnica-Orhideea-Cotroceni ia faţa zonei Barbu Văcărescu-Floreasca. Cushman & Wakefield Echinox: zona Centru-Vest a devenit cea mai mare sub-piaţă de birouri din Bucureşti, cu livrări de aproape 300.000 mp de proiecte noi în ultimii trei ani

Mădălina Cojocaru, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

15.05.2023, 10:36 4399

Polul de birouri din zona de Centru-Vest (Politehnica, Orhideea, Cotroceni) a devenit cea mai mare sub-piaţă de birouri din Bucureşti, depăşind astfel pentru prima dată zona Barbu Văcărescu-Floreasca, după livrările de proiecte din primul trimestru, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Mai mult, luând în considerare planurile anunţate de dezvoltatori, consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox apreciază că acestă situaţie se va menţine pe termen mediu.

În perioada ianuarie-martie 2023 oferta de birouri din Bucureşti a constat în a doua fază a proiectului mixt One Cotroceni Park (34.500 mp închiriabili), dezvoltat de One United Properties în zona Centru-Vest şi, de asemenea, a clădirii Muse (7.500 mp închiriabili) din Expoziţiei. Stocul de birouri din Bucureşti a ajuns astfel la 3,35 milioane metri pătraţi la T1/2023.

Zona Centru-Vest, unde în ultimii trei ani au fost livraţi aproape 300.000 metri pătraţi de spaţii noi, a ajuns la un stoc de 614.000 metri pătraţi, faţă de 589.600 metri pătraţi în Floreasca-Barbu Văcărescu, clădirile finalizate totalizând doar 132.000 metri pătraţi din 2019 până în prezent.

Dimitrie Pompeiu (440.700 metri pătraţi), zona de Centru (412.500 metri pătraţi) şi CBD (357.300 metri pătraţi) completează top 5 al celor mai mari pieţe de birouri din Bucureşti.

În ceea ce priveşte activitatea de tranzacţionare din primul trimestru, cererea a fost scăzută în condiţiile în care au fost tranzacţionaţi doar 55.800 mp, cel mai scăzut nivel înregistrat din T1 2021 până în prezent, reprezentând o scădere de 31% faţă de perioada similară a anului trecut.

”Primul trimestru din acest an a fost destul de sărac în tranzacţii pentru că într-un context economic impredictibil, deciziile de business sunt adoptate mai greu. Cu toate acestea, sentimentul pieţei rămâne pozitiv, având în vedere faptul că o serie de tranzacţii mari sunt în curs de negociere, iar activitatea de închiriere este de aşteptat să crească începând cu al doilea trimestru”, spune Mădălina Cojocaru, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Ea consideră că activitatea de dezvoltare va rămâne limitată, astfel că cererea din perioada următoare va duce la creşterea ratei de absorbţie a spaţiilor disponibile, mai ales a celor amplasate în zone uşor accesibile, dar şi a celor care sunt certificate conform standardelor legate de sustenabilitate din punct de vedere energetic şi de impactul asupra  mediului.

Rata de neocupare în Bucureşti a scăzut la 14,8% în perioada ianuarie-martie 2023, în condiţiile în care pe parcursul trimestrului s-a înregistrat o absorbţie netă de aproape 40.000 metri pătraţi la nivelul Capitalei.

Evoluţia cererii din Bucureşti este în linie cu trendul înregistrat şi în celelalte capitale din Europa Centrală şi de Est, regiune în care suprafaţa tranzacţionată s-a redus cu circa 22% faţă de primul trimestru din 2022.

Chiria prime a continuat să crească la începutul anului, astfel că maximul înregistrat în piaţă, în zona CBD, a ajuns la 21,00 euro / mp / lună, un nivel care reflectă o creştere anuală de 13,5%. Consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox se aşteaptă la o majorare şi pe celelalte subpieţe din Bucureşti, mai ales în cazul proprietăţilor de referinţă.

Creşterea chiriilor prime din Bucureşti vine în contextul în care în toată Europa Centrală şi de Est a fost înregistrată o majorare a costurilor de închiriere, ajungând la 28,5 euro/mp/lună în Praga, la 25 euro/mp/lună în Budapesta şi la 24,5 euro/mp/lună în Varşovia.  

Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare, în prezent în Bucureşti sunt în construcţie proiecte de birouri cu o suprafaţă totală de 139.400 mp închiriabilil, în timp ce alte clădiri cu o suprafaţă totală de aproximativ 300.000 mp se află în diferite etape de planificare, dezvoltatorii fiind în aşteaptarea rezolvării problemelor urbanistice din oraş.

U-Center II, EXPO II sau ARC sunt unele dintre cele mai importante clădiri a căror livrare este programată  până la sfârşitul anului 2024, în timp ce pentru 2025 planurile de dezvoltare sunt încă necunoscute, având în vedere problemele legate de autorizare din Bucureşti.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO