Proprietăţi

Previziuni sumbre pentru piaţa apartamentelor: preţurile se vor mai reduce cu 25-30% în următorul an

Previziuni sumbre pentru piaţa apartamentelor: preţurile se vor mai reduce cu 25-30% în următorul an
10.08.2010, 23:59 1330

Piaţa apartamentelor este încă departe de o revenire în ceea cepriveşte preţurile, consultanţii apreciind că declinul va maicontinua cel mai probabil până la sfârşitul anului 2011, pe fondulscăderii puterii de cumpărare ca urmare a măsurilor luate de Guvernîn ceea ce priveşte tăierile salariale şi creşterea TVA.

"În perioada următoare se estimează că preţurile apartamentelorvechi şi noi vor scădea cu aproximativ 25-30%, în timp ce chiriilepot cunoaşte scăderi mai dramatice, de până la 50%. Considerăm căîn cel mai optimist scenariu se prevede o revenire a pieţeiimobiliare în perioada 2011 - 2012", se arată în studiul semestrialal companiei de evaluare Darian, unul dintre cei mai puternicijucători de pe piaţa de profil. Potrivit indicelui imobiliarcalculat de ZF, preţurile medii ale apartamentelor cu trei cameredin Bucureşti au scăzut până la 81.000 de euro la jumătatea acestuian, după un maxim de 160.000 de euro în primăvara anului2008.

"Când oamenii vor vedea în toamnă noile facturi la căldură, va maicădea un prag al preţurilor", apreciază Adrian Crivii, directorulgeneral al Darian. În timp ce reprezentanţii Darian apreciază căpreţurile apartamentelor vor mai scădea în me­die cu 25-30% înurmătorul an, alţi con­sul­tanţi confirmă faptul că preţurile arputea să mai scadă în următoarele luni, dar apreciază că nu se potface estimări până la sfârşitul anului 2011.Adrian Crivii,directorul general al Da­rian, spune că, ţinând cont de puterea decum­pă­rare a românilor, apartamentele cu două ca­mere ar trebui săcoste în România 30.000-35.000 de euro, iar în Bucureşti40.000-45.000 de euro.

Alte voci spun că încă se vând aparta­mente şi la actualelepreţuri."Eu mai văd tranzacţii. Unele bănci au în­ce­put să acordecredite. Principalul motiv pen­tru care cresc sau scad preţurileeste legat de numărul de apartamente din piaţă. Cum scade cinevapreţul cu câteva procente sub medie, apar­tamentul se vinde încâteva ore. Aş putea spune că preţurile vor mai scădea cu 1%, 2%,4% în următoarele luni, dar nu pot face o esti­mare pentruurmătorul an. Noi nu am des­coperit «ghiocul»", spune ValentinIlie, CEO al firmei de consultanţă şi brokeraj imobiliar ColdwellBanker, care controlează una dintre cele mai extinse francize deagenţii.Faţă de maximele atinse în prima parte a anului 2008,preţurile apartamentelor au scă­zut cu aproape 50% în euro, în timpce redu­ce­rea în lei a fost de aproape 40%, potrivit date­lorcalculate de către site-ul de anunţuri imo­biliare.ro.

De la începutul acestui an scăderea pre­ţu­rilor a fost mai lentă,dar în ultimele luni a în­ceput să scadă interesul pentru achiziţiaunor apar­tamente prin programul "Prima casă"."Prima casă 2 scadedin lipsă de clienţi. Nu se mai încadrează lumea pentru credite de60.000 de euro (plafonul maxim de garantare, la care proprietariiau aliniat preţurile aparta­men­telor cu două camere - n.red.).Dacă pre­ţurile ar scădea la 40.000 de euro s-ar încadra maimulţi", consideră Crivii de la Darian.

Crivii ţine să precizeze că nivelul estimat de reducere apreţurilor cu 25-30% în urmă­to­rul an reprezintă o medie, iar"scăderile vor fi mai mari în primul rând pentru apartamenteleprost plasate şi în oraşe mai subdezvoltate. S-a putut observa căîn Craiova, spre exemplu, unde a început Ford producţia, în primaju­mătate a anului a fost o stagnare a preţurilor. La Piteşti, deasemenea, preţurile au scăzut doar puţin", spuneconsultantul.Ofertelor scoase pe piaţă de către proprie­ta­riiapartamentelor vechi şi dezvoltatorii imo­biliari li se suprapuneîn această perioadă şi portofoliul de locuinţe scoase la licitaţiede către bănci şi alte firme de executare silită.În acelaşi timp,dobânzile bancare pentru cre­ditele ipotecare rămân ridicate, iarma­joritatea chiriaşilor au putut să-şi renegocieze cos­turile deînchiriere a locuinţelor.Pe de altă parte, în condiţiile în carepiaţa con­strucţiilor de apartamente s-a prăbuşit aproa­pe completîn acest an, oferta de locuinţe noi disponibile spre mutare vaîncepe să scadă în următoarea perioadă.La nivelul Capitalei,numeroase terenuri din zone semi-centrale au fost cumpărate pen­trudezvoltarea unor ansambluri mari de lo­cuin­ţe, dar în prezentproprietarii acestor lo­turi aşteaptă schimbarea trenduluipreţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO