Constructii & Imobiliare

Producătorul de uşi şi ferestre Barrier obţine o finanţare nerambursabilă de peste 3 milioane euro, prin ajutor de stat, pentru extinderea capacităţii de producţie din Bacău. Investiţia totală depăşeşte 6,5 milioane euro

Autor: Cristina Bellu

23.06.2023, 10:14 289

Barrier, unul dintre cei mai mari producători de tâmplărie PVC din România, a finalizat investiţia în extinderea capacităţii de producţie a fabricii din Bacău, după ce a obţinut integral finanţarea nerambursabilă, de peste 3 milioane de euro, prin intermediul ajutorului de stat reglementat de HG 807/2014 şi gestionat de Minis­terul Finanţelor.

Proiectul a fost coordonat de echi­pa REI, grup de companii spe­cializat în atragerea de finanţări ne­rambursabile, aflat în topul celor mai mari firme de consultanţă de profil din România.

„Am accesat un grant de peste 3 milioane de euro cu sprijinul REI (...) Această experienţă, coroborată cu pla­nurile noastre viitoare, ne face încrezători să ne dorim să atragem şi alte fonduri neram­bursabile, care să ne ajute să dezvoltăm producţia de ferestre şi elemente de faţadă din aluminiu, precum şi retehnologizarea fabricii de sticlă“, spune Adrian Gârmăcea, director general Barrier.

Barrier a depus proiectul de finanţare pentru sprijin nerambursabil la mijlocul a­nului 2021, iar pe parcursul lunii iunie a aces­tui an a obţinut ultima tranşă de finanţare, care îi va permite să acopere planul de inves­tiţii în extinderea capacităţii de producţie tâmplărie PVC a fabricii din Bacău.

Valoarea totală a investiţiei în extinderea capacităţii de producţie se ridică la peste 6,5 milioane de euro şi vizează dezvoltarea şi creşterea randamentului de producţie prin achiziţia unor utilaje performante şi eficiente energetic, ce vor asigura un flux de producţie superior.

În urma finalizării investiţiei şi atragerii grantului solicitat, Barrier estimează venituri de peste 11 milioane de euro exclusiv din contribuţia noului proiect, în timp ce rulajul estimat pentru acest an, respectiv valoarea consolidată a activităţii - s-ar ridica la peste 40 de milioane de euro. Compania a angajat deja 100 de oameni pentru noua unitate de producţie din Bacău, şi urmează să mai recruteze încă 100 de angajaţi în următorii doi ani.

„Producţia de materiale pentru con­strucţii a fost unul dintre cele mai active sectoare în ceea ce priveşte investiţiile prin intermediul ajutoarelor de stat, pe parcursul ultimilor ani. Acest lucru s-a datorat unei creşteri a cererii pe piaţă, dar şi unui apetit tot mai mare pentru investiţii din partea companiilor româneşti, dar şi internaţionale. Ne bucurăm să vedem tot mai multe companii deschise spre soluţiile alternative de finanţare oferite de Guvernul României, mai ales că ajutorul de stat este singurul care poate fi accesat de întreprinderile mari, fondurile europene fiind destinate, cu precădere, IMM“, a punctat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Barrier are francize deschise în Belgia, Elveţia şi Ungaria, iar antreprenorul Adrian Gârmăcea spune că are în plan să se extindă şi în Italia cu un centru logistic, pe fondul unui program al guvernului din această ţară, care subvenţionează renovările de locuinţe ce implică eficientizarea energetică.

În total, Barrier are aproximativ 50 de francize care funcţionează atât în România, cât şi în străinătate. Chiar şi fără francize, producătorul din Bacău distribuie ferestre şi uşi PVC şi în Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Italia, dar şi în Asia şi Africa, în special în nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

 

Guvernul pregăteşte o schemă de ajutor de stat dedicată exclusiv producţiei de materiale pentru construcţii - bugetul ar depăşi 150 milioane euro

Schema reglementată de HG 807/2014, pentru care a aplicat şi Barrier, coordonată de Ministerul Finanţelor, a fost una dintre cele mai bune măsuri de sprijin pentru investiţii, care, de-a lungul timpului, a suferit numeroase schimbări şi îmbunătăţiri, însă a făcut parte din programul anterior de finanţare 2014-2020. Aceasta a fost înlocuită, de anul trecut, de HG 959/2022, ce a vizat sprijin pentru industriile prelucrătoare, fiind coordonată de Ministerul Economiei, însă bugetul acesteia a fost epuizat foarte rapid în prima sesiune - fiind disponibili doar 150 milioane euro.

Guvernul a anunţat că va pregăti noi măsuri de sprijin pentru companiile interesate de investiţii în dezvoltare, astfel, spre finalul acestui an, ar urma să fie lansată pe piaţă o schemă de finanţare dedicată exclusiv producţiei de materiale de constructii, ce va avea un buget ce ar putea depăşi 150 de milioane euro.

În plus, schema reglementată de HG 959/2022, ce susţine investiţii în industriile prelucrătoare, ar urma să beneficieze, din 2024, de un buget anual de aproximativ 500 de milioane de euro, conform propunerilor analizate de Ministerul Economiei, ceea ce ar spori considerabil interesul pentru investiţii din partea companiilor.

„Aşteptăm cu mare interes deciziile Guvernului cu privire la cele două mari scheme de finanţare - pe cea dedicată sectorului producţiei de materiale pentru construcţii şi pe cea dedicată industriilor prelucrătoare - şi suntem încrezători că se vor găsi resursele necesare pentru coordonarea cu succes a acestor măsuri de sprijin. Primim zilnic cereri din partea companiilor pentru investiţii în dezvoltare, ceea ce ne arată că interesul este unul foarte ridicat. Până în prezent, am reuşit să atragem cu succes proiecte de peste 500 de milioane de euro, cea mai mare parte a acestora având componentă de investiţii, în timp ce cea mai mare parte a clienţilor noştri sunt companii active în domeniul producţiei de materiale de construcţii“, a mai adăugat Roxana Mircea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO