Constructii & Imobiliare

Răzvan Iorgu, CBRE România: Statul trebuie să se implice mai mult în atragerea investiţiilor

Răzvan Iorgu managing director CRBE România

Răzvan Iorgu managing director CRBE România

Autor: Roxana Rosu

18.05.2016, 11:27 332

Statul trebuie să se implice mai mult în atragerea investiţiilor prin simplificarea procesului decizional în acordarea autorizaţiilor pe real-estate, a declarat Răzvan Iorgu managing director CBRE România, la conferinţa ZF Industria Auto.

Investitorii noi se duc acolo unde sunt deja alte companii. Nu se vor duce la Iaşi, ci tot la TImişoara si vor intreba de ce s-au dus ceilalti acolo.

Când închiriezi o clădire de producţie şi cauţi un proiect existent, chiria e 3,5-4 euro mp plus tva. Când reuşeşti să faci un business plan cu un an înainte si să mergi la dezvoltator, să contruiască o clădire, atunci tu creezi produsul respectiv. Costul e mai redus atunci pentru că şi riscul pentru dezvoltator e mai mic.

Impactul pe cost e de 15-20%, adica 2 mil euro pentru un contract de închiriere pe 10 ani.

Alte declaraţii:

Investitorii pot folosi real estate-ul ca sursă de finanţate pentru core business. La birouri e mai complicat un pic, contează şi segmentul de recrutare.

România e foarte competitivă pe costuri în regiune. E foarte simplu pentru companiile de automotive să aleagă Polonia.

Apropierea lor de Germania e dureroasă pentru noi. Polonezii au şi ei probleme cu forţa de muncă pentru că e uşor să plece în Germania la lucru. Ei însă reacţionează şi atrag investiţii, cu susţinerea statului. Nu cred că e altă soluţie decât inovarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO