Constructii & Imobiliare

Statistici îngrijorătoare de la Eurostat: România se află pe locul cinci în topul restanţelor ipotecare ale populaţiei din UE

Statistici îngrijorătoare de la Eurostat: România se...

Autor: Bianca Ciocotisan

29.05.2018, 12:36 194

Aproape jumătate (47,9%) din populaţia Greciei a înregistrat arierate cu ipoteca, chirie, facturi de utilităţi sau de închiriere în 2016. Aproximativ o treime din populaţia din Bulgaria (34,2%) şi peste un sfert în Cipru (26,6% ) şi Croaţia (26,4%) au fost, de asemenea, în arierate de acest tip, urmate de România cu 19,7%.

La capătul opus al scalei, jumătate (14 din 28) din statele membre au precizat că mai puţin de 10% din populaţia lor au fost în arierate cu ipoteca sau chiria, facturi de utilităţi sau de închiriere. Cele mai mici proporţii au fost de 5% în Ţările de Jos, 4,4% în Republica Cehă şi 4,2% în Germania.

În 2016, 10,4% dintre europeni se aflau în arierate cu ipoteca, chiria sau alte elemente, cum ar fi facturile de utilităţi sau plăţile în rate, care în mod obişnuit sunt plătite în rate lunare. Cu alte cuvinte, una din zece persoane din UE a avut astfel de datorii restante şi a întârziat plăţile în 2016.

Atunci când se referă la arieratele pentru plăţile ipotecare sau de închiriere, proporţia a fost de 3,5% în UE, iar rezultatele raporturlui arată că persoanele care trăiesc în gospodării cu copii dependenţi de veniturile părinţilor (4,8%) aveau de două ori mai multe şanse să se confrunte cu această situaţie faţă de cele fără copii dependenţi (2,3%).

Referitor la cota populaţiei care se află în arierate cu ipoteci sau plăţi de închiriere, excluzând facturile de utilităţi sau plăţile în rate, cel mai mare procent din Uniunea Europeană a fost înregistrat în Grecia, unde 15,3% din totalul populaţiei avea datorii restante acest tip în 2016, acest procent fiind considerat mai mare decât în oricare alt stat membru al UE.

Cea mai mare proporţie a europenilor care se află în arierate cu ipioteci sau plăţi de închiriere, excluzând facturile de utilităţi sau plăţile de cumpărare în rate, a fost înregistrată în Cipru (8,6%), urmată de Spania şi Franţa (cu 5,2%), Ungaria (5,1%), Finlanda (4,9%) şi Italia (4,2%).

În schimb, procentul populaţiei cu arierate a fost sub 2% în şapte state membre ale Uniunii Europene: Estonia (1,8%), Germania (1,6%), Irlanda şi Lituania (ambele 1,4%), Croaţia şi Polonia România (0,9%). Dae „aceste niveluri scăzute pot fi parţial legate de micul procent din populaţie care a avut o ipotecă sau care a închiriat la preţuri de piaţă, indicând faptul că ei şi-au plătit deja ipoteca sau nu plăteau chirie la preţurile pieţei”, notează autorii studiului.

În comparaţie cu anul 2008, procentul populaţiei care se afla în urmă cu plăţile ipotecare sau chirii în 2016 aproape s-a triplat în Grecia, de la 5,5% la 15,3%, în timp ce acesta s-a dublat în Cipru (de la 3,4% în 2008 la 8,6% în 2016 ), precum şi în Luxemburg (de la 1,1% la 2,7%) şi Polonia (de la 0,6% la 1,3%). Cu toate acestea, pentru Luxemburg şi Polonia, ponderea globală a celor arierate rămâne scăzută în comparaţie cu alte state membre ale UE, mai arată datele Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO