Cum repornim economia

Beneficiul economic al unei astfel de finantari nerambursabile este urias, spun specialistii

04.05.2009, 18:31 76

Orice companie din Romania care realizeaza o investitie initiala cu o valoare minima de 30 milioane de euro si creeaza cel putin 300 locuri noi de munca prin acest proiect poate solicita un ajutor de stat, potrivit uneia dintre schemele disponibile in prezent.

"Nu doar companiile multinationale pot solicita ajutoare de stat, ci si antreprenorii romani", explica Iulian Sorescu, partener in THI Audit Romania, divizia de consultanta financiara si de taxe a cabinetului de avocatura Nšrr Stiefenhofer Lutz.
Cu toate acestea, clientii companiei care au aplicat pentru ajutoare de stat sunt doar companii multinationale. Reprezentantii firmei nu au precizat insa numarul total de clienti si nici numele acestora, din motive de confidentialitate a contractelor. Informatiile aparute pana in prezent, referitor la companii care au solicitat ajutoare din partea statului roman, demonstreaza ca multinationalele sunt mult mai active pe acest segment. Astfel, companii precum Ford, Renault, Mittal Steel sau P&G au aplicat pentru astfel de instrumente de finantare in scopul sprijinirii investitiilor din Romania.
Si guvernul francez a anuntat ca va acorda un credit de 6 miliarde de euro (7,8 miliarde de dolari) care va fi impartit in mod egal de catre constructorii auto locali, Renault, care detine compania Dacia, si PSA Peugeot Citro‘n, iar Opel a cerut ajutoare de stat de 3,3 miliarde de euro pentru a nu inchide fabricile din Germania, in care lucreaza peste 25.000 de salariati.
De ce sunt reticenti antreprenorii romani
"Din experienta noastra, antreprenorii romani nu au initiativa apelarii la ajutoare de stat din cauza confuziei care se face intre finantarea prin ajutor de stat si cea prin fonduri structurale, aplicarea pentru acestea din urma fiind complexa si guvernata de ghiduri specifice fiecarui domeniu. Mai mult, in competitia cu o multinationala pentru aprobarea unui ajutor de stat, acestia pornesc cu handicapul de a nu avea in spate o experienta indelungata in noul domeniu ales, criteriu important in pregatirea dosarului aplicatiei", spune Sorescu.
El recomanda antreprenorilor romani sa aplice pentru aceste scheme de ajutoare de stat, precizand ca alaturi de investitiile initiale cu o valoare de 30 mil. euro care se pot incadra la astfel de ajutoare, exista o alta schema de ajutor de stat, adresata companiilor mari ale caror investitii depasesc 100 de milioane de euro si creeaza cel putin 500 de locuri noi de munca. "Este putin probabil ca antreprenorii romani sa isi asume astfel de decizii curajoase in perioada urmatoare", afirma Iulian Sorescu. Totusi, el afirma ca in situatia in care o companie identifica posibilitati de extindere pe piata, este bine sa aseze pe hartie avantajele si dezavantajele apelarii la ajutor de stat. "Motivul unei astfel de recomandari este simplu: beneficiul economic al unei astfel de finantari nerambursabile este urias", adauga el.
 
Ce companii nu pot cere ajutoare de stat
Exista insa si domenii ce nu pot beneficia de finantare prin schemele de ajutoare de stat, printre care agricultura, fabricarea bauturilor, prelucrarea lemnului, transport si depozitare.
"Ajutoarele de stat pot fi o solutie de revigorare a mediului de afaceri romanesc, insa trebuie precizat de la inceput faptul ca ele sunt destinate investitiilor noi, fie printr-o investitie de tip greenfield, fie prin extinderea activitatii intr-un domeniu complementar. Companiile a caror activitate este afectata de actuala criza nu isi vor gasi salvarea in schemele de ajutor de stat", considera partenerul THI Audit Romania.
La prima vedere, apelarea la ajutoare de stat prezinta doar avantajele unei finantari nerambursabile, insa trebuie luati in considerare si alti factori precum durata mare de aprobare a proiectului datorita complexitatii aplicatiei si birocratiei autoritatilor, necesitatea regandirii proiectului in cazul refuzului aplicatiei sau necesitatea finantarii proiectului din surse proprii pana la momentul rambursarii investitiei.
"In plus, este posibil ca imaginea unei companii, care solicita ajutor de stat, sa fie afectata in mod negativ in contextul actual, un necunoscator confundand semnificatia pozitiva a ajutorului de stat corespunzator extinderii afacerii cu situatia in care entitatea este profund afectata de criza si apeleaza la ajutoare pentru a supravietui", completeaza Iulian Sorescu.
Garantiile de stat, in lucru
Partenerul THI Audit Romania spune ca in programul anticriza pregatit de Guvernul Romaniei exista in lucru un act normativ prin care se vor stabili criterii de acordare a garantiilor de stat pentru finantarea proiectelor prioritare pentru economia romaneasca, derulate de catre entitati publice si private non-financiare.
"Aceste garantii vor putea fi oferite sectoarelor auto, energetic, petrochimic, agricultura, siderurgie si constructia de locuinte, valoarea limita pentru anul acesta fiind de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Analizand in trecut diferentele intre variantele proiect si cele finale ale deciziilor de acest fel, nu excludem ca cele mentionate in acest proiect sa sufere modificari in perioada urmatoare, poate chiar modificari substantiale", concluzioneaza Sorescu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO