Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Căldură, dar şi design. Cum să integrezi caloriferele în amenajarea locuinţei?

12.04.2022, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Un calorifer este o necesitate pentru confortul termic atunci când vine vorba de locuire, dar integrarea lui în amenajarea casei poate fi o provocare. Nu este însă imposibilă.

„Există câteva modalităţi prin care putem integra clasicele calorifere – şi când spun clasice, mă refer la variantele cel mai puţin estetice, pe care le găsim în orice apartament. În cazul în care caloriferele sunt poziţionate sub geamuri sau în lateralele acestora, o modalitate simplă de a le masca este cu perdeaua şi draperia“, spune designerul de interior Ana Mihail.

În cazul în care calorifele sunt deschise la culoare, „ascunderea“ lor după draperii este o soluţie simplă, însă dacă au o culoare mai închisă sau sunt chiar negre, o variantă este vopsirea în câmp electrostatic cu o vopsea termorezistentă.

„Pentru o variantă mai ieftină, putem apela oricând la măştile de calorifer, fie din lemn, fie din metal perforat. Măştile se fac pe comandă, în funcţie de dimensiunea fiecărui calorifer şi ne salvează în situaţiile în care caloriferele se afiă la vedere. De reţinut însă faptul că, odată ce mascăm caloriferele, nu vor mai fi atât de eficiente precum caloriferele care rămân descoperite.“

Măştile pentru calorifere pot fi făcute în funcţie de culorile şi texturile folosite în amenajare sau, pur şi simplu, cât mai asemănătoare cu peretele pe care sunt montate, pentru a se încadra discret în peisaj.

„O altă variantă pentru integrarea caloriferelor în amenajare sunt caloriferele decorative. În cazul în care clientul nu doreşte să folosească încălzirea în pardoseală, îi recomandăm întotdeauna opţiunea de a folosi varianta de calorifere decorative, care vin într-o varietate foarte mare de culori, texturi şi mărimi, iar aspectul lor este unul foarte contemporan.“

Este vorba despre o gamă minimalistă, care se poate integra discret în decor, în forme organice sau geometrice, cu diferite finisaje şi culori atipice pentru un calorifer.

„Bineînţeles, cea din urmă variantă are un preţ de achiziţie mai mare decât caloriferele normale.“

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă” ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.