Curs BNR

Cum evoluează cursul de schimb vineri dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb vineri dimineaţă

Autor: Marius Oncu

13.03.2015, 10:40 446

În jurul orei 16:30, euro era tranzacţionat între băncile comerciale la 4,4453 lei, faţă de 4,4374 lei în operaţiunile perfectate pe finalul şedinţei de joi.

"După o mişcare puternică de apreciere ieri dimineaţă, leul a pierdut ulterior din teritoriul câştigat şi a încheiat ziua aproape de 4,44 lei/euro, cu o întărire foarte uşoară faţă de şedinţa precedentă. Credem că scăderea cursului cu un ban ar putea ascunde un interes de cumpărare din partea unor investitori străini pentru obligaţiunile României, având în vedere că licitaţia de ieri a fost bună faţă de cele din ultima perioadă. Leul a fost, de asemenea, nemişcat chiar şi după datele foarte slabe din SUA. Astăzi vor fi publicate alte informaţii privind economia SUA, dar având în vedere că moneda românească nu prea a reacţionat în ultima perioada la asemenea evenimente, credem că va fi o şedinţa fără variaţii mari, în timp ce piaţă de obligaţiuni ar putea fi un sprijin pentru leu", se arată într-o notă către analişti şi investitori a economiştilor ING Bank România.

Tranzacţiile au avut loc între un nivel minim de 4,4415 lei/euro şi un maxim de 4,4465 lei/euro.

În regiune, forintul s-a depreciat cu 0,1% faţă de euro, iar zlotul cu 0,2%.

Pe pieţele externe, dolarul a crescut cu 0,2%, la 0,9422 euro, după ce s-a depreciat în şedinţa precedentă, în timp ce francul elveţian a stagnat, la 0,9380 euro.

Dolarul şi-a revenit uşor vineri, după ce investitorii au marcat joi profituri generate de aprecierea semnificativă a monedei americane în ultimele şedinţe. O scădere a vânzărilor de retail, neanticipată de analişti, a oferit pieţelor financiare motivul pentru vinde dolarul, iar moneda americană a coborât de la maximul a 12 ani faţă de un coş de valute importante.

Pe de altă parte, euro a fost susţinut de revenirea randamentelor obligaţiunilor unor state din zona euro, care au coborât săptămâna aceasta la un minim record în contextul debutului programului masiv de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA.

Cursul euro anunţat de BNR a scăzut joi cu 0,84 bani, la 4,4360 lei, în contextul unei aprecieri uşoare a valutelor din regiune în raport cu moneda europeană, în timp ce dolarul a coborât cu 2,63 bani, la 4,1796 lei, şi a pus astfel capăt unei serii de şase recorduri consecutive.

Referinţa francului elveţian a scăzut cu 1,04 bani, de la 4,1794 lei la 4,1690 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO